Voor een eerste opzet in de richting van een gezond leven, is de onderstaande informatie, en kan dit voor ouderen een eerste stap in de Ďgoedeí richting zijn. Eventuele nieuwe inzichten, zullen door mij worden aangevuld. Ik hoop dat deze pagina uzal inspireren, ik wens u veel succes.
Ouderen:
Door het verouderingsproces van ons lichaam, kan het de voedingstoffen die het nodig heeft, uit de voeding die we dagelijks tot ons nemen, vaak minder goed opnemen. Daarmee is het belangrijk, om goed te eten en supplementen te gaan gebruiken, om acute en chronische gezondheidsproblemen te voorkomen.
Om ook later gezond en productief te kunnen zijn, moeten we zorgen voor een gevarieerde voeding, met veel vruchten en groenten die anti-oxidanten bevatten, in combinatie met zorgvuldig gekozen supplementen.
Onze eigen verantwoording is:
Te zorgen voor een gevarieerd voedingspatroon, met veel vers, onbewerkt voedsel, verse vruchten en groenten. De meeste ouderdomsziekten, houden verband met een tekort aan vers, voedzaam voedsel. Met een goede voeding kan men heel lang jong en gezond blijven, daarentegen wordt men oud van dagen, wanneer men niet goed eet.
-Eet minderverzadigde vetten, maar gebruik in de plaats hiervan olijfolie, olijfolie heeft een laag cholesterolgehalte dat bevorderlijk is, en tot minder hartziekten leidt.
-Verzorg ook uw tanden goed. Ondervoeding is helaas bij ouderen vaak het gevolg, door het slecht kauwen van de voeding. De voeding verlaat dan onverrichter zaken het lichaam. Goed gekauwd voedsel wordt beter door het lichaam opgenomen.
-Blijf in beweging. Probeer zoveel als mogelijk de dingen zelf te doen. Het is gebleken, dat men langer jong blijftals u uw lichaam en hersenen blijft gebruiken. Lichaamsbeweging heeft een positieve invloed op de hersenen en het lichaam. Vrienden van mij zijn in de zeventig, en gaan 3x wekelijks naar een fitnessstudio om hun lichaamen gezondheid in vorm te houden en ---ondernemen steeds weer nieuwe activiteiten.
-Wanneer u pijnklachten heeft, zorg dan voor extra aanvullende vitaminen, want pijn kan verzwakkend werken, en andere gezondheid problemen veroorzaken.
-Onderhoud uw contacten, want oudere mensen die eenzaam en gedeprimeerd zijn, kunnen zichzelf gaan verwaarlozen. Niets werkt beter dan onderlinge aandacht, liefde en zorg voor elkaar.
En neem maatregelen, om uw immuunsysteem te versterken.
Vriendelijke groet Antoinette.

 

 
 

gezonde ouderen2.jpg

Gezond en vitaal ouder worden

 
8+8 copia.jpg

 

 

 

 

 

 

 

FLYER INMOTION SOLO WORKSHOP DONKER TEXT.jpg

 

www.inmotion.co.nl

 

Deze cursus is nog steeds voor herhaling beschikbaar.

Heeft u nog vragen dan beantwoord ik deze graag, vriendelijke groet Antoinette.

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze pagina is voortdurend in beweging

Maar belangrijk is dat voorop staat, dat u zelf verantwoordelijk bent, voor uw eigen gezondheid.. De informatie die ik u bied, is algemeen, en deze dient u altijd kritisch te benaderen, en bij onzekerheid is een eigen onderzoek altijd voor de persoon de juiste methode, om tot een gezond en vitaal leven te komen.

 

 

Index
Ons immuunsysteem

Versterkende middelen voor het immuunsysteem

Supplementen voor ouderen

Belangrijke supplementen

Wat te doen voor een beter geheugen

Supplementen voor een beter geheugen

Toxische overbelasting

Polyfenolen en flavoÔden

Co-enzym Q10

De driehoek van het leven

Hoe is ons voedsel samengesteld

eiwitten

koolhydraten

glycemie

vetten

voedingsvezels

water

vitamines

mineralen en spoorelementen

zuren en basen

geur kleur en smaakstoffen

De Mazdaznan Voedingsleer

 

 

 

 

 

Ons immuunsysteem, verdedigt ons lichaam tegen vreemde stoffen, zoals micro-organismen: virussen, bacteriŽn en parasieten. Maar ook tegen schadelijke moleculen, ofafwijkende cellen, die besmet zijn met een virus. Normaal gezien wanneer het lichaam goed zou functioneren, reageert het immuunsysteem op vreemde organismen, door antilichamen te produceren, die de binnendringers onschadelijk maken, door hun giftige stoffen (toxinen) te neutraliseren. Ook bewaakt het immuunsysteem onze gezondheid, door er juist voor te zorgen, dat er geen afwijkende lichaamscellen zijn.

Ons immuunsysteem kan verzwakt zijn door: een operatie; of een verwonding; maar ook door een overmaat van antibiotica, die het immuunsysteem onderdrukt en de darmflora aantast; ook bepaalde medicijnen; spijsverteringsstoornissen, zoals candida; enzymentekorten en chronische constipatie; een slecht voedingspatroon; milieuvervuiling; dan niet te vergeten Ďstressí; genetische problemen; ziekte en erfelijke zwakten.

We kunnen ons immuunsysteem versterken door de volgende versterkende middelen tot ons te nemen.

 

Versterkende middelen voor het immuunsysteem

       Vitaminen C, dagelijks twee tot drie maal per dag 250 tot 500mg.

       Vitaminen E,dagelijks 400 tot 600IE.

       Zink 25mg, per dag

       Selenium, dagelijks 50 tot 200mcg in combinatie met Vitaminen E.

       Koninginnengelei, of Propolis pollen (bijenproduct)

       Astragalus, twee tot drie maal per dag 250 tot 500mg.

       Knoflook 1000 tot 1500 mg of geconcentreerde of poeder.

       Echinacea, drie maal per dag 25 druppels.

       Gingseng, een tot twee maal per dag 250 tot 500mg.

       Vitaminen A, dagelijks, 5000 tot 10.000IE vitaminen A en 25.000 tot 50.000 IE betacaroteen.

       Vitaminen B6, dagelijks 25 tot 50 mg ( verwerkt in vitaminen B complex 6-9-12)

       Drink voldoende water om afvalstoffen uit uw systeem af te voeren.

       Zorg voor voldoende slaap

       Neem voldoende lichaamsbeweging

       Varieer uw voedingspatroon, gebruik veel volkorenproducten, noten, zaden, kiemen, verse groenten, fruit, onthoud uw van roken, en vermijd rokerige ruimten,vet, alcohol, witte granen, zoetstoffen.

       Neem een goed multivitaminen en mineralensupplement, bijvoorbeeld: vitaminen A, B-complec, C, E, en de mineralen: zink en selenium. †††††††

 

Supplementen voor ouderen

       Neem een goed multivitamine- en mineralensupplement,als basis, met extra anti-oxidanten (Vitamine A,C,E en het mineraal selenium) om het verouderingsproces te vertragen. Anti-oxidanten helpen tegen artritis, kanker, dementie, hartziekten en ouderdomsdiabetes voorkomen en de levensduur verlengen.

       Zorg dat uw voedsel voldoende B-Vitaminen bevat en neem twee keer per dag 25 tot 50mg als supplement.

       Gebruik een supplement van acidophilus, en eet veel yoghurt met gezonde bacteriŽn, zodat de darmwerking goed kan werken, en uw lichaam beter de voedingstoffen op kan nemen.

       Knoflook gaat de effecten van het ouder worden tegen, en voorkomt hartziekten en vermindert andere ouderdomskwalen. Eet veel verse knoflook of neem een supplement (500mg per dag).

       Voedsel dat veel B-Vitaminen bevat, bevordert de hersenfunctie. Een tekort kan leiden tot geheugenverlies, geestelijke verwarring en depressiviteit.

       Eet veel visolie en neem dagelijks een visolie- of teunisbloemolie supplement.

Belangrijke supplementen, voor een gezond leven zijn:

Vitaminen: betacaroteen, E, C, ginseng, ginkgo biloba, en†† knoflook.

       Betacaroteen, als anti-oxidant, voorkomt beschadiging van de cellen,versterkt het immuunsysteem en beschermt tegen ouderdomsziekten. neem dagelijks 25.000 tot 50.000 IE.

       Vitamine C, is een krachtig anti-oxidant, vooral voor de hersenen. Het††† vermindert ook het risico op kanker, hartziekten, staar en ander degeneratieve ziekten. Neem twee tot drie keer per dag 250 tot 500mg. ofwel 1 tablet C1000.

       Vitamine E, werkt als een anti-oxidant. Zelfs een geringe aanvulling kan kanker en hartziekten helpen voorkomen. Neem dagelijks 400 tot 500IE.

       Selenium, is een belangrijk anti-oxidant, datkanker voorkomt en de levensduur verlengt. Neem dagelijks 100 tot 200mcg in combinatie met vitamine E.

       Ginseng, geeft energie en werkt versterkend. De stof werkt verjongend, stimuleert het immuunsysteem en de hersenfunctie en vermindert vermoeidheidssymptomen. Gebruik voor het beste effect 250 tot 500mg per dag.

       Ginkgo biloba, wordt door de Chinezen gebruikt, voor een langere levensduur. Dit middel verlicht de symptomen van het ouder worden, zoals een verslechterend geheugen en gehoor. Gebruik driemaal daags zoals aangegeven op de verpakking.

       ††Knoflook vermindert de kans op hartziekten, en werkt als anti-oxidant.Voor een dagelijkse aanvulling neemt u 1000mg zuivere of geconcentreerde knoflook.

Wat te doen voor een beter geheugen!

       Alcohol gebruik, kan de hersenen en het zenuwstelsel beschadigen.

       Roken heefteen negatief effect op de hersenfunctie.

       Veelvers fruit en verse groenten eten; deze bevatten anti-oxidanten en leveren minder toxinen dan kant-en-klaarvoedsel, smaakstoffen, conserveermiddelen, frisdranken etc.

       Zorg voor voldoende slaap en frisse lucht, zorg voor een goede ventilatie. Minder slaap vermindert de werking van het geheugen en de hersenfunctie.

       Voldoende lichaamsbeweging; verbetert de bloedtoevoer naar de hersenen en het zenuwgestel en zodoende ook het korte termijngeheugen.

 

Supplementen voor een beter geheugen

       De B-Vitaminen ,bevorderen de werking van de hersenen, en het zenuwstelsel. Een tekort aan B-vitaminen, en foliumzuur kan leiden tot geheugenverlies, geestelijke verwarring, degressiviteit en cognitieve beperkingen. Neem twee keer per dag 25 tot 50mg.

       Zink, voorkomt hersenbeschadiging, door vrijradicalen te weren en verbetert de functie van neurotransmitters. Neem dagelijks 17 tot 25mg.

       Magnesium, helpt het zenuwgestel bij de overbrenging van zenuwprikkels. Neem dagelijks 450 tot 650mg, met twee keer zoveel calcium.

       Vitaminen C, is van belang voor de aanmaak van neurotransmitters, en helpt als anti-oxidant, beschadiging van de hersenen door oxidatie, te voorkomen. Neem twee tot driekeer per dag 250 tot 500mg.

       Choline en lecithine kunnen direct de neurotransmitters in de hersenen beÔnvloeden, en hebben een goede werking op het geheugen. Choline is in veel vormen verkrijgbaar; neem 100 tot 200mg per dag. Neem elke dag 1 tot 2 eetlepels lecitinekorrels.

       Ginkgo biloba, verbetert de bloedsomloop naar alle delen van het lichaam en versterkt de hersenfunctie en het geheugen. Omdat Ginkgo ook een anti-oxidant is, kan schade aan de hersencellen worden voorkomen. Neem dagelijks 500 tot 1000mg voor een verbetering op korte termijn.

       Gotu kola, versterkt het zenuwgestel, en kan het geheugen en de geestelijke prestaties verbeteren. Neem zoveel als op de verpakking is voorgeschreven.

 

Toxische overbelasting

Voedsel dat we eten is niet altijd zuiver, het is vaak besproeid, of op chemische verrijkte grond geteeld zijn met ongeschikt voedsel. Momenteel horen we ook via de media, dat een deel van ons voedsel genetischgemanipuleerd wordt, en dat de effecten hiervan nog onduidelijk zijn. Een van de belangrijkste werkzaamheden van ons lichaam is, het ontgiften van ons lichaam. We krijgen meer schadelijke stoffen binnen. Dit is een symptoom, van de moderne tijd waarin we leven. Dit zet ons lichaam onder een enorme druk.

Het meeste voedsel dat we kopen, is geconserveerd, bespoten met chemische stoffen, of geteeld in chemisch verrijkt grond. Plantaardig voedsel wordt behandelt met pesticiden, en insecticiden en dieren worden volgepompt met antibiotica, en groeihormonen. Gebruik van medicijnen, veroorzaken een tekort aan vitaminen.

Milieu vervuiling, voegt nog andere chemicaliŽn toe aan het voedsel dat we eten. Het gevolg is, dat veel voedsel niet alleen voedingstoffen, maar ook giftige stoffen bevatten, die ons lichaam extra belasten. De toxische overbelasting is gevaarlijk, en wordt beschouwt als de oorzaak, van veel gezondheidsproblemen. De lever speelt een belangrijke rol, in dit ontgiftingsproces, dit heeft ertoe geleidt, dat er een grotere behoefte in ons lichaam is ontstaan, aan vitaminen en mineralen.

Bij oxidatie zijn moleculen betrokken, die vrije radicalen worden genoemd. Deze radicalen, werken vaak als katalysator op reacties met zuurstof. Sommige van deze reacties veroorzaken beschadigingen van lichaamscellen. Anti-oxidanten verhinderen deze veranderingen door een reactie met de vrij radicalen aan te gaan, voordat deze kunnen reageren met zuurstof, of door met de metalen te reageren (zoals koper).

Van voedingstoffen, die anti-oxidanten worden genoemd vitaminen C, E en betacaroteen, en onder andere de mineralen, zink en selenium weten we dat ze veroudering tegen gaan. Anti-oxidanten, die te vinden zijn in fruit, noten en de meeste groenten, zijn de verdediging van ons lichaam., tegen de vrije radicalen.

Vrije radicalen spelen een rol, bij het begin van een kanker, hartkwalen en bij veroudering zelf, en in zoín mate dat veel deskundigen denken, dat het verouderingsproces feitelijk voortkomt uit de constante, degeneratieve effecten van het oxidatieproces op de cellen, dat wordt veroorzaakt wordt door de vrije radicalen.

Een goeds voedingspatroon, bevatniet in alle gevallen voldoende anti-oxidanten. Daarom wordt vaak aanbevolen, om dagelijks een supplement te nemen. Uit onderzoek is gebleken, dat een toevoeging van bijvoorbeeld 2000mg vitamine C en 400 mg vitamine E, het aantal hartinfarcten en beroerten vermindert, en het verouderingsproces vertraagt.

Ook veel flavoÔden, hebben een anti-oxiderende werking; het kruid ginkgo biloba, is een goede bron van anti-oxiderende flavoÔden. De schil van bramen, en bosbessen, bevat ook veel anti-oxiderende flavoÔden.

Extracten van bosbessen bevatten flavoÔden, die bekend staan als anthocyanosiden ( zeer krachtige anti-oxidanten, volgens sommigen krachtiger dan vitaminen C en E) Andere anti-oxidanten zijn flavoide quercetin, de enzymen methionine reductase en catalase, een stof die in de lever wordt gevonden, en de stof co-enzym Q10.

 

Polyfenolen en flavoÔden

 

       Zijn anti-oxidanten, die we vinden in rode wijn, rode druivensap en groene thee, de rode velletjes van pindaís en chocolade van 70-85%.Deze anti-oxidanten versterken de wanden van de haarvaten en zijn een goede remediein geval van zware menstruatiebloedingen. De stoffen zijn ontgifters.

       Polyfenolen, ook bekend als polyfenolische flavoÔden, zijn krachtige anti-oxidanten, die verwant zijn aan tannine. Groene thee en rode wijn, zijn rijk aan polyfenolen. En zijn ook in supplementen verkrijgbaar.

       FlavoÔden, ook bekend als bioflavonoÔden, en flavonen, was oorspronkelijk de vitaminen P. Deze anti-oxidanten komen in gezelschap van vitaminen C in voedingsmiddelen voor, en zijn verantwoordelijk voor de kleuren van de bladeren, bloemen en stengels van plantaardig voedsel. Ze versterken de wanden, van onze haarbloedvaten. Sommige flavoÔden zoals quercitine, rutine, groene thee en curcumine, hebben ontsteking remmende eigenschappen, en helpen bij de productie van, prostaglandines (Impotentie) . De beste bronnen zijn: abrikozen, kersen, groene pepers, broccoli en citroenen

       FlavonoÔden moeten voor de beste werking gecombineerd worden, met vitaminen C.supplementen zijn er in de vorm van quercitine, meestal afkomstig van algen, en rutin. Meer gebruikte producten zijn het bioflavoÔdecomplex, en individuele bioflavoÔden in combinatie met andere supplementen, meestal met vitaminen C, die een beschermende werking heeft. Deze zijn meestal verkrijgbaar, in doses van 500 tot 1000mg.

       Ook een aantal kruiden, is rijk aan polyfenolen en flavoÔden, zoals ginkgo biloba, melkdistel en bosbes.

 

Co-enzym Q10

 

       verbetert de immuniteit

       verbetert de werking van de hartspier

       kan hartaandoeningen voorkomen

       werkt tegen veroudering

       is nodig voor een gezond functioneren van het zenuwgestel en de

       hersencellen

       geeft meer energie

       wordt gebruikt bij tandaandoeningen

 
De driehoek van het leven

 

In geraffineerd voedsel, gaan veel B-vitaminen verloren, hoe kan dit gebeuren? In vroegere tijden is aangetoond ,dat arme mensen nog voedsel aten dat rijk was aan B-vitaminen. Brood en pap, leverde iedere dag alles wat uit granen gehaald werd, de mensen voldoende B-vitaminen.

De moderne vooruitgang, had nog geen voet aan de bodem, er waren nog geen ijskasten, en conserveerblikken, en omdat er weinig fruit en groenten bestond, was brood het voornaamste voedingsmiddel.

Totdat men de machine uitvond, die het meel zo fijn kon malen (raffineren) dat de meeste voedingstoffen verloren gingen.

Behalve honing, was melasse het enige product waar het eten mee zoet gemaakt werd. Melasse is rijk aan B-vitaminen. Er waren nog geen geraffineerde voedingsmiddelen, en men kende geen zoetigheden. Momenteel zijn alle oorspronkelijke voedingsmiddelen, uit de suiker verdwenen, waardoor het onze eetlust bederft, en het ons geen voldoende B-vitaminen meer kan geven zodat er een grotere behoefte is ontstaan aan B-vitaminen.††

De meeste broodsoorten worden tegenwoordig uit verfijnd meel gemaakt, waardoor de B-vitaminen voor een belangrijk deel verloren is gegaan.

Brood was een belangrijk voedingsmiddel, maar neemt nu een ondergeschikte plaats in. Maar gelukkig, zijn er bakkerijen die het belang van een goed en gezond brood voorop stellen. Volkorenbrood is aan te raden, maar pas op door de moderne tijd zijn er veel toevoegingen gekomen die het brood er niet beter op maken. Pas daarom op haal het liefst geen fabrieksbrood, maar brood bij de buurt bakker, waar je de sfeer en de geur van vers gebakken brood nog kunt ruiken. Wat belangrijk te weten is, dat brood van een dag oud, beter verteerbaar is, en de bakker vaak juist dit brood voordeliger verkoopt.

Een goede bron van B-vitaminen zorgt voor een goede darmfunctie. Het zijn de stofwisselingsproducten van de bacteriŽn in de darmen. Deze bacteriŽn kunnen zich het beste ontwikkelen wanneer er melksuiker aanwezig is, en zij kunnen niet groeien als er geen vet is. Daarom is een dieet zonder vet erg gevaarlijk.

Bij een behandeling met sulfonamiden of antibiotica, zoals streptomycin of aureomycin vernietigen deze belangrijke bacteriŽn. Als men dan geen voedingsmiddelen eet als bijvoorbeeld yoghurt met een goede bacterie cultuur, dan kunnen er al spoedig symptomen optreden van een tekort aan B-vitaminen. Ons lichaam, iedere lichaamcel heeft alle B-vitaminen nodig.

Deze wordt wel de driehoek van het leven genoemd; B6 Ė B9 (foliumzuur) Ė B12. Men zal van een tekort, in het begin nog niet veel merken, maar de schade is al aangericht, het lichaam wordt geleidelijk aan steeds zieker.
Bij een volwassen mens zijn de symptomen niet altijd te herkennen, maar bij kinderen merkt men al heel spoedig groeistoornissen op.

Een goede vitamine B balans, kan men controleren door nar de tong te kijken. De kleur van de tong behoort gelijkmatig roze te zijn, en de vorm symmetrisch afgerond, zonder aanslag en zonder dat er in de buurt van de tanden inkepingen te zien zijn.

Tong veranderingen, ziet men vaak bij ouderen die al jaren een onvolwaardig voeding tot zich genomen hebben. Men klaagt over geen smaak te hebben, en vaak zijn er open wonden, op de tong te vinden. Maar vaak zijn we er ons niet van bewust, dat onze tong afwijkingen toont. Dit komt door de aanslag op de tong die ontstaat door de groei van ongewenste bacteriŽn, dat een symptoom is van en slechte darmflora.

Deze aanslag op de tong ziet men niet, zolang goede bacteriŽn in de darmen vitaminen B produceren en wanneer de groei van deze bacteriŽn normaal is.

Ook kan het zo zijn dat mensen, met een ernstige tong afwijking, geen of onvoldoende zoutzuur in de maag produceren, waardoor zij minder spijsverteringsenzymen afgeven dan anderen. Deze mensen moeten dan een preparaat innemen, dat dit tekort opheft (zoutzuur Ė enzymen), en de gezondheid zich verbetert.

Alle B-vitaminen die niet gebruikt worden, verdwijnen via de urine. Ons lichaam is wel in staat om de B-vitaminen die in water oplosbaar zijn vast te houden, maar dat ligt aan het aanbod.

B-vitaminen werken altijd samen, deze samenwerking noemt men Ďsynergetische actieí, van de B-vitaminen. Wanneer u een of meer B-vitaminen inneemt, vermeerdert de behoefte aan de andere B-vitaminen, die men niet ingenomen heeft. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk te vinden doordat elke separate B-vitamine, de activiteit van elke lichaamscel kan opvoeren. Deze hele groep tezamen, kan men alleen vinden in lever, gist en tarwe kiemen.

Zodra u de eerst tekenen van een tekort bemerkt, zult u uw dieet drastisch moeten veranderen, en te verbeteren, want gezondheid is een groot goed. Dus voorkomen, is beter dan te genezen.†††

 

Hoe is ons voedsel samengesteld ?

Onze voeding is samengesteld uit: koolhydraten, vetten, eiwitten, vezels, vitamines, mineralen en sporenelementen. We leven in een tijd waarin onder de mensen, veel geleden wordt onder overgewicht. Eenieder die een caloriearm dieet gevolgd heeft, weet dat deze over het algemeen direct resultaten boeken, maar dat deze nooit van blijvende aard zijn. Het bekende jo jo effect, kwelt velen onder ons. Echter zullen we nu ontdekken, dat het dikker worden niets te maken heeft met veel eten, maar eerder door de verkeerde voeding, en de keuze vancombineren van voeding.

Belangrijk is dat we harmonie brengen, in het geen we tot ons nemen. Zodat we bepaalde slechte gewoonte gaan vermijden, ten gunste van een meer gezondere voeding. Maar om een goede kennis te ontwikkelen is het belangrijk, om eerst de kenmerken van voeding te begrijpen, zodat we een weg kunnen vinden in het grote aanbod dat ons verleidelijk tegemoet treed in supermarkten.

Ons voedsel is opgebouwd uit voedingstoffen, die opgenomen worden in ons lichaam, en ons lichaam in stand houden. Ze zijn belangrijk voor onze celstructuren, voor de spieren, vorming van galzuren en rode bloedlichaampjes. Voor bepaalde hormonen, en neuro-transmitters,(thyroxine en adrenaline) en als hulp energiebron voor het lichaam.

Er zijn twee voedingstoffen te onderscheiden: de energie houdende voedingstoffen die de grondstoffen zijn voor de energie die zorgdragen voor de opbouw en herbouw van de lichaamcellen. Deze zijn de eiwitten (proteÔnen), de koolhydraten (gluciden) en de vetten lipiden) .

De niet energiehoudende voedingstoffen: deze zijn belangrijk voor de opname, en de stofwisseling van de energiehoudende voedingstoffen, in ons lichaam. Maar ook zijn er de vezels, sporenelementen, mineralen, vitamines en water, die tot deze groep behoren.

 

Eiwitten

Eiwitten, zijn energie houdende dierlijke, of plantaardige voedingstoffen. Ze zijn opgebouwd uit vele aminozuren ( de basiselementen van een eiwitketen), die deels, door ons eigen lichaam kan worden aangemaakt. De overige aminozuren, halen we uit onze voeding.

Dierlijke eiwitten vinden we in: vlees, vleeswaren, vis, schaaldieren, orgaanvlees, kaas mek en eieren.

Plantaardige eiwitten vinden we in: soja, amandelen, algen, hazelnoten, chocolade, volkorenproducten, granen en peulvruchten.

Vegetarische voeding voldoet goed wanneer er eieren en melkproducten in samengesteld zijn. Voor de warme maaltijd is het voor vegetariŽrs aan te raden, om te kiezen uit gerechten die samengesteld zijn uit: volkoren en granenproducten, erwten, linzen, kikkererwten, couscous, volkoren griesmeel, zeewier, kiemen. Er zijn vele goede vegetarische recepten voorhanden. Laat u stimuleren door eens iets uit te proberen.

Onze dagelijkse voeding moet voor 15% eiwitten bestaan, uit dierlijke en plantaardige voeding. Een uit geheel plantaardige eiwitten bestaande vegetarische maaltijd, kan leiden tot een onbalans, terwijl voeding dat uitsluitend is samengesteld uit plantaardige eiwitten, tot een tekort aan zwavelhoudende aminozuren kan leiden, dat de absorptie van andere aminozuren kan belemmeren. Daarom is het van belang, dat er afwisseling in de maaltijden is.

Een tekort aan eiwitten leidt tot: afname van spiermassa, orgaanverzakkingen etc. Een teveel aan eiwitten veroorzaakt een overschot aan eiwitten in het lichaam dat omgevormd wordt tot ureum en urinezuur, dat tot jicht kan leiden. Bij een nierafwijking kan het problemen geven. Goed te weten is dat eiwitten worden in ons voedsel vaak verbonden met verzadigde vetten en juist hiermee moeten we oppassen.

 

Koolhydraten

Koolhydraten: worden ook wel gluciden genoemd naar het Griekse woord Ďglukusí, dat Ďzoetí betekent. Koolhydraten zijn opgebouwd uit:koolstof-, zuurstof-, en waterstofatomen. Koolhydraten zijn ingedeeld in: koolhydraten met ťťn molecuul (mono-sacchariden)zijnde:

       glucose, dat we in honig vinden

       fructose, komt voornamelijk in vruchten voor

       galactose, zit in melk

koolhydraten met twee moleculen (di-sacchariden) zijn de:

       saccharose (glucose+fructose) ons bekende witte suiker

       lactose (galactose+glucose), melk(suiker)

       maltose (glucose+glucose) moutsuiker (bier, mais)

koolhydraten met meerdere moleculen (poly-sacchariden) zijn de:

       glycogeen in dierlijke lever

       zetmeel (graangewassen): tarwe, mais, rijst, rogge, haver, gerst

       (knolgewassen):aardappel, jamswortel.

       (wortelgewassen): koolraap.

       (peulvruchtzaden):kikkererwt, gedroogde bonen, linzen en soja.

Koolhydraten met een of twee moleculen, worden enkelvoudige suikers genoemd. Deze worden snel tijdens de spijsvertering opgenomen in de dunne darm.

De koolhydraten op basis van zetmeel, zijn de complexe suikers. De opname van deze suikers gaat langzamer.

 

Glycemie

Er zijn twee manieren, waarop het lichaam aan brandstoffen komt: hetzij uit de eigen vetreserves, of uit de koolhydraatstofwisseling. In beide gevallen komt er glucose in het bloed. De glycemie ofwel bloedsuikerspiegel, is een maat voor het glucosegehalte van het bloed.Gegevens over het glycemie gehalte, kan de huisarts nauwkeurig bij een bloedonderzoek verifiŽren.

Na het nuttige van een koolhydraat, zal de bloedsuikerspiegel toenemen, totdat zij het maximum bereikt die men de Ďglycemie piekí noemt. De alvleesklier, die een belangrijke rol speelt in de spijsvertering, zal hierop reageren, met de afscheiding van het hormoon insuline. Deze insuline afscheiding door de alvleesklier, drijft de suiker uit het bloed naar de cellen in ons lichaam die daar behoefte aan hebben. Onder de invloed van de insuline daalt de bloedsuikerspiegel onder het normale pijl.

Wat belangrijk is, is de Ďglycemische piekí, dat is de maximale verhoging van het bloedsuikergehalte, die een koolhydraat veroorzaakt.

Het glycemische index, ( door Prof.Crapo 1976 USA) geeft een overzicht van betreffende geteste koolhydraat. De glycemische index van glucose wordt op 100 gesteld, dus het geteste koolhydraat zal dus hoger zijn, naarmate de glycemische piek hoog is, en lager wanneer de glysemische piek laag is.

Deze glycemische index is belangrijk omdat zij de verklaring geeft van de oorzaken van overgewicht, moeheid, en gebrek aan vitaliteit.

Slechte koolhydraten, zijn producten die het bloedsuikergehalte sterk verhogen, en hyperglycemie veroorzaken. Dit zijn producten in de index die hoger dan 50 zijn. Dit zijn vooral geraffineerde voedingsstoffen zoals o.a. witbrood, witte meel producten, suiker in al zijn vormen.

Goede koolhydraten, geven een zwakke verhoging aan van het bloedsuikerspiegel. De glycemische piek blijft laag.Goede koolhydraten zijn bijvoorbeeld: o.a. de niet geraffineerde graansoorten en volkorenproducten, zoals zilvervliesrijst en peulvruchten als: linzen, erwten en bonen. Maar ook fruit en groenten als: prei, kool, sperziebonen deze bevatten veel vezels.†††† †††††††††††††††††† †††††††††††††††††† ††††††††††††††††††

 

GI

Slechte koolhydraten

110
103
100
95
95
95
90
85
85
85
85
85
85
80
80
80
80
80
70
70
70
70
70
70
70
70
70
65
65
65
65
65
65
65
60
60

60
60
55
55

Maltose (Bier)
Dadelstroop
Glucose/dextrose/druivensuiker
Aardappels uit de oven, frites
Rijstebloem
Gemodificeerd zetmeel
Aardappelpuree, chips
Honing
Zeer wit brood (hamburger)
Gekookte wortelen
Cornflakes, popcorn
Druivensap, gedroogde dadels
Snelkookrijst, rijstwafel, gepofte rijst
Tuinbonen (gekookt)
Chips
Tapioca meel (Cassave)
Gedroogde dadels

Tuinbonen
Pompoen, watermeloen

Suiker (sacharose)

Wittebrood (stokbrood)
Ontbijtgranen (met geraffineerde suiker)

MaÔs
Candybars
Gekookte aardappel, meiknolletjes, koolraap
Cola, frisdranken
Koekjes
Witte rijst
Noedels, ravioli
Couscous
Jus d'orange (industrieel)
Rozijnen
Bruin brood
Aardappels in de schil
Rode biet
Jam met suiker

Banaan, maloen
Verse dadels
Griesmeel
Langkorrelige geraffineerde rijst
Banaan, meloen, lychees
Witte pasta, zacht gekookt
Zandgebak


GI

Goede koolhydraten

50
50
50
50
50
50
45
45
45
40
40
40
40
40
40
40
40
40
40
40
35
35
35
35
35
35
30
30
30
30
30
30
30
30
22
22
22
22
22
20
20
15
15
15
15
10
10

Bruinbrood verrijkt met extra granen

Volkoren producten
Boekweitmeel, boekweitflensjes
Zilvervlies rijst, basmati rijst
Erwtjes uit blik
Bataat, mango
Volkoren pasta
Capucijners
Spaghetti, al dente
Gekookte bulgur
Druiven

Waterijs

Vers vruchtensap zonder suiker
Verse doperwtjes
Lonton, ketan (indonesische kleefrijst)
Chinese kleefrijst
Vers geperst sinaasappelsap
Biologische appelsap
Ontbijtgranen (volkoren, zonder suiker)
Pompernikkel (donker roggebrood)
Volkoren roggebrood, volkoren tarwebrood
Volkorenpasta (al dente)
Bruine bonen

Havervlokken
Vijgen, gedroogde abrikozen
Chinese mie (van mungoboon)
Indiaase wilde mais
Wilde rijst
Quinoa
Sinaasappel, peer
Rauwe wortelen

100% suiker vrije jam
Melkproducten
Witte bonen
Bruine en gele linzen
Kikkererwten
Perzik, appel
Sperziebonen
Soja vermicelli
Vruchtenjam zonder suiker
Groene linzen
Bittere chocolade (> 70% cacao)
Gele en groene spliterwten
Kers, pruim, grapefruit
Fructose
Soja bonen, gekookt
Tofu/tahoe

Walnoten, soja, pinda's
Verse abrikozen

Citroen
Knolselderij
Ui, knoflook
bladgroente, tomaten, aubergines, courgettes etc.

 

 

 

U wordt niet te dik omdat u teveel eet, maar het te dik worden, heeft te maken met de hoogte van de glycemische piek en de gevolgen daarvan voor de opslag van vetten in ons lichaam. Glucose is de brandstof van het lichaam. Onze organen putten uit deze voorraad glucose. De hoeveelheid glucose in ons lichaam, moet ongeveer 1 gram per liter bloed bevatten. Het lichaam kan dit pijl handhaven, door de verbruikte glucose op twee manieren aan te vullen. 1e manier is doordat het lichaam het zelf aanmaakt uit de vetreserves in ons lichaam. Ofwel in uiterste gevallen uit: de eiwitten van het spierweefsel. Op de 2e manier door hetgeen we eten. Koolhydraatrijk voedsel te eten, dat tijdens de spijsvertering wordt omgezet in glucose.

Wanneer we goede koolhydraten eten, stijgt het bloedsuikerspiegel minder hoog, dan wanneer we bijvoorbeeld een snoepje eten, dan stijgt de bloedsuikerspiegel tot de hoogste piek Ďhyperglycemieí De hoofd eigenschap van insuline is het bloedsuiker gehalte te laten dalendoor de glucose in die organen te brengen die daar de meeste behoefte toe hebben. De 2e eigenschap is het bestaan te bevorderen van de opslag van vet reserve.

Iemand die aanleg heeft tot overgewicht, lijdt aan een slechte alvleesklier functie. Waardoor de alvleesklier een overmatige hoeveelheid insuline afscheidt. Gevolg hiervan is dan een hyperinsulinemie, waarvan wetenschappelijk is bewezen, dat deze verantwoordelijk is voor de vorming van de vetreserves. Vervanging van de voedingsmiddelen, uit de kolom van de slechte koolhydraten door de goede koolhydraten, moeten in een paar maanden tijd lijden, tot een gewichtsafname.


Vermijd alle suikers

Vermijd alle suikers, alle suikers, inclusief de alternatieve zoetmakers als: glucose, rietsuiker, melasse, dextrose, fructose, maissiroop, dadelsiroop, rijstsiroop, invertsuikersiroop, rijstsiroop, etc. Suikers verhogen onze bloedsuikerspiegel. Ruwe rietsuiker en melasse zitten vol met mineralen, maar dit weegt niet op tegen de negatieve werking van de ongeraffineerde ruwe rietsuiker. Uw alvleesklier zal bij al het suiker gebruik, steeds in de weer zijn om het hormoon insuline te produceren, om uw bloedsuikerspiegel te laten dalen. Hiermee ontwikkelt u een insulineweerstand, die ons lichaam in dagelijks spagaat dwingt. Maar hoe genereus ons lichaam ook is, ze weet keer op keer, een vorm van evenwicht te creŽren, waardoor u weinig bemerkt van deze innerlijke strijd. Wanneer u behoefte krijgt aan suiker, kunt u beter een paar krenten of rozijnen eten.

Wanneer we ouder worden, ontstaan er allerlei klachten. We kunnen niet onbegrensd roofbouw plegen op ons lichaam, op een dag wordt ons de rekening gepresenteerd. Ons lichaam zal gaande weg allerleiprediabetische klachten ontwikkelen zoals: hypoglykemie, overmatige dorst, overmatig urineren, een slechte stoelgang, verstoppingen, winderigheid, huidklachten, allergie, slechte cholesterol overgewicht slechte bloedvaten en nog veel meer ongewenste gezondheidsproblemen, die we gemakkelijk zouden kunnen ondervangen, door het stoppen van onze suiker verslaving.

Men is er echter nog steeds niet van doordrongen, dat onze slechte voedings gewoontende boosdoener is. Een alvleesklier, die te lang te veel insuline is blijven produceren, raakt uiteindelijk uitgeput, waardoor wij extern via injecties insuline moeten inbrengen. ĎDiabetes, ook welsuikerziekte genoemdí. Het woord zegt het al: suiker is ziekmakend. Maar er is meer, want candida (candida albicans) een gistschimmel, en kankercellen zijn gek op suiker.

Elke vorm van voeding is weliswaar lichaamsvreemd, maar ons lichaam zet voedsel om in glucose (bloedsuiker) om het opneembaar te maken, en te gebruiken als energie. Glucose is onmisbaar voor het vormen, en onderhouden van je spieren. Suiker is dus goed voor je lichaam, maar dan wel alleen, door het lichaam zelf gemaakte suiker, op basis van volwaardige voeding.

Tot de suikers behoren, ook alle geraffineerde witmeel producten, zoals: witbrood, witte pasta, witte rijst, witte bloem. Eigenlijk alles, dat van het buitenste vlies van de graankorrel is verwijderd. Het zetmeel dat overblijft, wordt niet meer afgeremd, door de vezels in het buitenste vlies, waardoor het zetmeel een Ďsnelleí suiker wordt, die uw bloedsuikerspiegel, omhoog doet schieten, en een insuline reactie veroorzaakt. Het eten van volkorenproducten, gemaakt van de hele korrel en het liefst desembrood, omdat als gevolg van de natuurlijke fermentatie, de suikers uit het zetmeel grotendeels zijn opgebruikt, door de melkzuurbacteriŽn in dit brood. MelkzuurbacteriŽn voeden zich met suikers, daarom zijn dus alle producten, op basis van melkzuur goed. Producten als: yoghurt, zuurkool, brooddrank, melkzuursappen.

Maar eet gevarieerd, niet meer dan twee sneetjes brood per dag, en twee maal per week pasta, peulvruchten, rijst, of met de schil gebakken of gekookte aardappelen. Want een teveel aan koolhydraten, in de vorm van brood, pasta en andere zetmeelproducten veroorzaakt een gewichtstoename. Waardoor al gauw de kans bestaat dat, je lichaam om verzadigde vetten gaat vragen, en bij gebrek daaraan, is het lichaam zelf in staat, om verzadigde vetten van koolhydraten te maken, en op te slaan in vetreserves. Zo ontstaat er een koolhydratenverslaving en overgewicht.††

Vruchtensappen, bevatten fructose (vruchtsuiker) Zoals bij granen is het probleem niet de suikers, maar de raffinage van de vrucht. De vrucht wordt voor de bereiding van de sappen ontdaan van het vruchtvlees. De vezels van het vruchtvlees remmen de afgifte van de suikers aan het bloed. Mijn manier van verwerken is, dat ik de vrucht in een blender verwerk, zodat de gehele vrucht gebruikt wordt.

Ondanks honing, agavesiroop en ahornsiroop, onder de Ďsnelleí suikers vallen, bevatten ze veel gezonde stoffen, waaronder vitamine C. Maar gebruik het met mate, ook al biedt de natuur het ons aan.

Kunstmatige stoffen, zijn kankerverwekkend. Ze belasten je lever, en zenuwstelsel en laten zich moeilijk uit het lichaam verwijderen. Ze brengen schade toe aan de achterste hersenen, en stapelen zich bij voorkeur in je achterste hersenen, (zenuwstelsel) . Pas op voor!!! De producten: aspartaam, sucralose, saccharine, cyclamaat, acesulfaam K. Bij light producten, dieet, of suikervrije producten is de pakkans groot. Suikervrije kauwgom, bevat al gauw aspartaam. Alle zoetjes zijn synthetisch!!! Onderstaand een uitgebreid verslag over kunstmatige suikers.

CafeÔne verhoogt ook onze bloedsuikerspiegel, drink dus met mate, of als medicijn! Groene thee bevat ook caffeÔne, maar deze worden vertraagd aan ons bloed afgegeven. Hierdoor krijg je alle voordelen van cafeÔne en niet de nadelige. Bekent is dat cafeÔneons immuunsysteem op een positieve manier stimuleert en activeert. CafeÔne in koffie is vanwege de snelheid van afgifte aan het bloed te vergelijken met Ďsnelleí suiker. Om verschillende reden is groene thee gezonder dan koffie. Sí morgens een kop groene thee, geeft meer stimulans, en groene thee kun je de gehele dag door drinken. En groene thee biedt ons de anti-oxidanten.

Drink bij voorkeur rauwe ongepasteuriseerde melk, het liefst de biologische. De suikers in rauwe melk zijn Ďlangzameí, de suikers in gepasteuriseerde melk (beta-glucose) zijn Ďsnelí. Gepasteuriseerde melk veroorzaakt allergieŽn en intoleranties. De zogeheten koemelkallergie of-intolerantie is eigenlijk een pasteurisatieallergie of Ėintolerantie.

Alcohol heeft een zelfde werking als cafeÔne. Vanwege de snelle invloed van alcohol op de bloedsuikerspiegel behoort deze ook tot de Ďsnelleí suikers. Drink daarom in kleine hoeveelheden. In kleine hoeveelheden heft alcohol een positieve stimulerende werking als cafeÔne. Het is goed voor hart en bloedvaten en stimuleert het immuunsysteem. Maar bij overmaat, veranderd alcohol in gif en de suikers verhogen je bloedsuikerspiegel†††

 

Suiker: het zoete vergif !. bron: spiegelbeeld ( juni 2005 ) 

Suiker is een koolhydraat zoals groenten, vruchten en aardappelen, maar van een slechte soort. Normaal gesproken verteren koolhydraten langzaam in het maagdarmkanaal alvorens ze in het bloed in de vorm van glucose opgenomen worden.

Dit levert over het algemeen geen problemen op en het lichaam hoeft geen noodmaatregelen te nemen. Maar bij het geraffineerde koolhydraten, zoals suiker of producten met een hoog suikergehalte, verschijnt de glucose plotseling in grote hoeveelheid in het bloed.

Deze hoge concentratie in het bloed is gevaarlijk en de pancreas (alvleesklier) reageert hier direct op door insuline af te scheiden, waardoor de bloedsuikerspiegel weer daalt. 

Bij een zeer regelmatige suikertoevoer raakt de pancreas overprikkeld en scheidt bij de minste suikertoevoer insuline af. Hierdoor daalt weer de suikerspiegel en voelen wij ons moe en hongerig. Als we dan weer wat suiker nemen, voelen we ons onmiddellijk weer goed. Maar voor hoelang? Al snel begint de alvleesklier weer insuline af te scheiden, waardoor de suikerspiegel weer daalt en we ons vervolgens weer vermoeid en hongerig voelen. De zogenaamde vicieuze cirkel. Dit stadium heet hypoglycemie. Wanneer echter dit proces langere tijd aanhoudt, raakt de pancreas overwerkt en stopt op een gegeven moment met de productie van insuline. Het gevolg is dan een te hoge suikerspiegel en dat wordt dan 'hyperglycemie'of te wel suikerziekte (diabetes) genoemd. 

VITAMINE ROVER 

Geraffineerde suiker (kristalsuiker) is ontdaan van alle natuurlijke hulpstoffen zoals de B-vitaminen, calcium, zink en chroom die het lichaam helpen bij het verteringsproces van suiker. Voor de verwerking van suiker onttrekt de spijsvertering daarom de benodigde vitaminen, mineralen en spoorelementen aan het lichaam zelf. Als je dus een hoge suikerconsumptie hebt, is de kans groot dat je een vitaminetekort hebt. 

VERBORGEN SUIKERS 

In veel gevallen ontbreekt op de verpakkingen van tal van voedingswaren, vooral bij snacks en frisdranken, de aanduiding dat suiker is toegevoegd. De suikertoevoegingen zijn vaak enorm hoog, zo bevat bijvoorbeeld een blikje gewone cola 21 gram suiker (14 theelepels). Let ook goed op de termen sacharose, lactose, maltose, fructose, glucose, dextrose en invertsuiker. Het zijn allemaal suikers met weinig of geen voedingswaarde omdat ze industrieel verwerkt zijn. Helaas zijn de meest zogenaamde suikervrije vervangers niet de ideale oplossing. De kunstmatige zoetstoffen in deze drankjes zoals aspartaam en sacharine zijn nogal omstreden door hun negatieve bijverschijnselen. 

DE LES 

Wat is nu de les uit het bovenstaande verhaal over suiker en voedingswaren met een hoog suikergehalte ?. Inderdaad stoppen met deze overconsumptie, maar in ieder geval bewust drastisch minderen. Stoppen met het gebruik van gewone kristalsuiker is sowieso aan te raden. Je kunt voor jezelf wel bepalen waar je staat met je suikerconsumptie. Ook uit het bovenstaande kunnen we zien dat het extra innemen van een goede multivitamine-mineralentablet geen overbodige luxe is. 

SUIKERVERVANGER 

Een perfecte suikervervanger is Stevia, een kruidachtige plant die door de Guerani-indianen uit Paraguai al 1500 jaar wordt gebruikt om hun kruidenthee en voedsel mee te zoeten. Echter, in 2000 weigerde de Europese Commissie een vergunning af te geven voor het in de handel brengen van Stevia als nieuw voedingsmiddel. Toch is Stevia vrij te verkrijgen. Volgende maand een uitgebreid verslag over Stevia en over de gavaren van de huidige kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en sacharine. 

(bron: SPIEGELBEELD JUNI 2005) 

 

ĎStevia wordt ernstig belemmerd in de verkoop, vaak wordt dit product onder de toonbank verkochtí. Verder zou ik worden de moeders van jonge kinderen op het volgende willen attenderen http://borstvoeding.com

Aspartaam, cyclamat, sacharine en acesulfaan-K zijn kunstmatige zoetstoffen, die in veel voedingsproducten zijn verwerkt. De voordelen zijn, dat het een calorie-arm product is, het smaakt zoet. Maar! Pas op dit slopende gif zit in light producten, suikervrije kauwgom zelfs in peutertandpasta. Ik ga het rijtje niet opsommen, waar deze kunstmatige zoetstoffen in zitten. Maar ik kan u verzekeren, dat sinds de jaren 80, al vele alarmerende signalen de ronde deden.

Aspartaam bijvoorbeeld wordt gemaakt uit een drietal chemische stoffen: asparaginezuur, phenylalanine en methanol. Zodra methanol in ons lichaam is opgenomen, wordt deze stof omgezet in mierenzuur. En formaline. U moet weten dat mierenzuur gebruikt wordt bij het fabriceren van toiletreinigers en in producten met een groot antiseptische werking. Formaline is en dodelijk zenuwgif en is kankerverwekkend. Ons lichaam kan deze lichaamsvreemde stoffen niet verwerken, maar slaat het daarom op in de hersenen. Dit zijn stoffen die we niet graag in ons lichaam willen krijgen. Gevaarlijk ook voor het ongeboren kind en kinderen onder de vier jaar. Zie het artikel: http://www.borstvoeding.com

Bent u een frequent gebruiker van zoetmiddelen, dan is er een mogelijkheid om u zelf van deze gifstoffen in uw lichaam te ontdoen. Maar dit geeft wel ontwenning verschijnselen als:winderigheid, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, verkoudheid, huiduitslag, transpireren depressie etc.

Als u gaat herkennen wat uw ontwenningsverschijnselen zijn, kunt u het lichaam behulpzaam zijn, met de volgende raadslagen.

       Drink veel mineraal (bron) water, zoín 2 liter per dag

       Borstel dagelijks uw lichaam met een natuur borstel (sisal)

       Ga vaak onder de douche, of bad

       Bezoek en sauna

       Las 1x per week een vaste dag in

       Gebruik geen alcohol, rook niet,

       Eet gezond, matig, en verantwoord

       Gebruik de juiste vetten

       Beperk of schrap alle suikers

       Onderga een lymfedrainage ( dit is een soort massage, gericht op de lymfebanen, dat direct werkt op het afweersysteem van het lichaam )

       Geniet van de buitenlucht, ga wandelen

       U kunt een kleikuur volgen, bijvoorbeeld ik zelf gebruik het product van ĎArgiletzí de groene klei, dit is voor inwendig gebruik, ter ondersteuning van een vastenkuur, het bevordert de inwendige reiniging. Mogelijk is ook een oliekuur, dit wordt ondernomen om de lever te reinigen.


Natuurartsen en natuurdrogisten helpen u graag met vragen.

 

De hieronder staande informatie komt Uit het ABC van de voeding, geschreven door mijn collega en vriend George Ubben, helaas overleden in januari 2011, staat waardevolle informatie.
Het heeft mijn aanbeveling om dit pdf document te lezen.
volg deze link!

 

Schadelijke producten

Suiker

Of we ons goed of slecht voelen, normaal of met een tik, rustig of nerveus, geÔnspireerd of leeg, zwak of sterk, vol plannen of zonder initiatief, het hangt allemaal voor een groot gedeelte af van wat we in onze mond stoppen. Niet voor niets plaatsen we suiker als eerste op onze lijst, het is een langzaam slopende drug die systematisch ons organisme ondermijnt, aantast en kapot maakt. Het is een dood produkt van de chemische industrie, alle levensenergieŽn zijn er aan onttrokken, wantrouw iedereen die u iets anders probeert wijs te maken!

De ellende van suiker is, dat we niet ogenblikkelijk stuiptrekkend neervallen als we het gebruiken, het sloopt ons organisme daarentegen over een periode van tientallen jaren.


Stel u eens een balansweegschaal voor welke in evenwicht is. (beide schalen van de balans hangen op gelijke hoogte). Laat nu eens een vrij zwaar gewicht op de ene zijde van de schaal vallen, zonder dat u weet welk gewicht het was,maar slaat de schaal te ver door, dan ontstaat er een kortsluiting die u ten koste van alles moet voorkomen. Probeer dan zo snel mogelijk de balans tussen beide schalen weer te herstellen, in paniek als het ware, want uit balans raken betekent hier werkelijk leven of dood, bewusteloosheid of concentratie. U begrijpt natuurlijk al wat er gebeurt met onze weegschaal, in paniek slaat ze te ver door naar de ene kant, gevolgd door een te ver door slaan naar de andere kant en het kan een hele tijd duren voor we onze balans weer hebben teruggevonden.

Zo ongeveer reageert ook uw lichaam, door directe toediening van suiker. Ons gehele subtiele evenwicht wordt volkomen ontregeld, er ontstaat een te sterke verhoging van het bloedsuikergehalte, dit wordt geregistreerd, de alvleesklier wordt sterk overbelast en er komt te veel insuline in het bloed, wat weer tot gevolg heeft een te laag bloedsuikergehalte, dit moet weer door een ander deel van de alvleesklier teniet worden gedaan, enz. Nieren worden zwaar belast, van bijnieren en bijnierschors wordt een te sterke reactie verlangd, waardoor klachten kunnen ontstaan als vermoeidheid, neerslachtigheid en angsttoestanden.


We weten soms zo weinig af van ons wondermooie voertuig. Onze spijsvertering kan volwaardig voedsel zoals granen, groenten, bonen en vruchten door een subtiel proces op een natuurlijke manier in glucose veranderen, indien de noodzakelijke stoffen hiervoor voor handen zijn; suiker is echter ontdaan van alle hiervoor nodige begeleiders, en deze voor ons lichaam giftig geworden stof kan alleen nog omgezet worden door aan zijn omgeving, ons lichaam dus, de voor verbranding noodzakelijke vitaminen en mineralen te onttrekken. Op de eerste plaats is suiker dus verantwoordelijk voor sterke overbelastingen en ondervoeding.


Maar er is meer. Alle suikers, dus ook die van honing, dadels, vruchten, etc. hebben de neiging om de afscheiding van maagsappen tegen te gaan. Iedere soort voedsel heeft een bepaalde tijd nodig om in de maag te worden bewerkt; suiker verstoort dit proces volledig, waardoor onbewerkt voedsel de maag verlaat en daardoor weer een onvolledige omzetting plaatsvindt, met als gevolg het ontstaan van toxische, dus giftige stoffen, welke op hun beurt weer inwerken op de celademhaling van ons gehele lichaam. De cellen krijgen dan niet genoeg zuurstof om te overleven, maar omdat de cel ten koste van alles toch wil overleven, kan ze terugvallen op een oermechanisme, waardoor echter celwoekering kan ontstaan welke o.a. ook weer in de hand gewerkt wordt door een teruglopen van de algehele weerstand ten gevolge van ondervoeding.

 

(Een zelfde principe ontstaat ook bij veel roken) Suiker stelt enorme eisen aan ontgiftiging en uitstoting en tast tenslotte langzaam maar zeker elk orgaan in ons lichaam aan: de lever gaat indien deze verzadigd is uitzetten en de alvleesklier kan het niet meer aan (wordt het bloedsuikergehalte eerst te laag met alle nerveuze gevolgen van dien, tenslotte wordt dit te hoog), het gehele klierstelsel wordt overbelast, nieren en hart worden bedreigd en gaan slechter werken, zenuwen en hersenen worden negatief beÔnvloed, lymfe- en bloedcellen gaan afwijkingen vertonen en onze immuniteit loopt terug en dit wordt nog weer eens in de hand gewerkt doordat ons gehele organisme verzuurt en ook op deze wijze ons evenwicht verstoort.


Een klontje suiker in de koffie tijdens of na het eten verandert onze maaltijd in een gistende brij, waardoor gassen ontstaan die dikwijls verantwoordelijk zijn voor hoofdpijnen en migraine.

Wist u dat. ..

- menstruatiepijnen dikwijls verdwijnen als sneeuw voor de zon, als we met suikergebruik stoppen?

- sproeten dikwijls verdwijnen na stoppen met suiker?

- indien je van muggen en insecten afwilt die je steeds meer aanvallen, je maar gewoon eens moet stoppen met suiker?

- bacteriŽn en darmparasieten ongelooflijk worden gestimuleerd door suiker.

- Daarentegen je eigen darmflora (dat zijn in onze darmen aanwezige goede bacteriŽn die meehelpen vitamine B te vormen) door suiker systematisch wordt uitgemoord?

- aan tabak 5-40% suiker wordt toegevoegd?

- lichtbruine en bruine suiker en alles wat ze ons proberen te verkopen, chemische witte suiker is met wat suikerstroop erdoor?

- er een sterk verband schijnt te bestaan tussen de degeneratie van onze darmvlokken door suikergebruik en kaal worden?

 

Ik heb gereisd in India, Thailand, Birma, Mexico en Nepal, landen waar je door ondervoeding tot op het bot vermagerde mensen zag, maar steevast hadden ze een bos haar om trots op te zijn.

In die tijd begon ikzelf, op toch nog jeugdige leeftijd, mijn haar te verliezen en in deze landen zocht ik tevergeefs naar kale mensen! Stoppen met suiker bracht mijn haaruitval tot stilstand en tot op de dag van vandaag heeft deze zich niet doorgezet, daar kwam nog bij dat ik mijn tandarts verbaasd deed staan, omdat als bij toverslag de regelmatige gaten in tanden en kiezen achterwege bleven.

Neem zelf maar eens ťťn of meerdere dagen de proef op de som en neem eens geen suiker (of producten waar suiker inzit en dat zijn er nog al wat) voor, gedurende of na de maaltijd, en je zult verbaasd staan hoe veellanger je maaltijd in je maag blijft. Het kan ook goed zijn dat je ontdekt dat er ontwenningsverschijnselen optreden en dat het heel moeilijk blijkt om van deze drug (en dat is suiker echt) af te blijven. Doe een en ander ook nu weer niet ineens, maar begin met suiker te vervangen door volwaardige voeding in aanvang door wat honing, in plaats van de chemische troep die suiker heet.


Langzaam terugdringen van het gebruik van dierlijke eiwitten (vlees, melk, etc.) brengt met zich mee dat de behoefte aan suiker veel minder wordt. Doe altijd maar een ding tegelijk; heb je werkelijk echt behoefte aan suiker of zoetigheid, stel daar dan iets voor in de plaats, wat noten bijvoorbeeld met een paar rozijnen. Geroosterde amandelen of walnoten, die je dan wel zelf moet roosteren, want in de winkel zijn ze dikwijls in olie (minderwaardige) gebakken.

Koop rauwe noten, was ze goed, en plaats ze in een oven van ongeveer 180 graden (15-30 minuten) en proef eens het verschil met datgene wat je duurder, kant en klaar koopt.

Op een gedroogde abrikoos zuigen is ook een smakelijke bezigheid.

Als je geen suiker meer gebruikt zul je langzaam ontdekken dat niet alleen je hele constitutie verandert en beter wordt, maar dat je smaakhorizon ineens veel en veel wijder wordt en je veel meer gaat genieten van een gezonde maaltijd.

Het is mijn vaste overtuiging dat we, indien we maar een heel klein gedeelte van de miljoenen die nu besteed worden aan onderzoek naar kanker, suikerziekte en hartkwalen zouden besteden aan preventieve voeding, we meer resultaten zouden boeken in kortere tijd.

Maar laten we er zelf mee beginnen, gooi de rommel zoals ketchup, jam, taart en koek, cola en frisdrank, witte en bruine suiker je keuken uit, we willen niet meer ziek zijn of worden, we zijn zelfstandige en zelfdenkende mensen die echt willen genieten van ons leven.

 

info

coconut_oil1.jpg

Vetten

Vetten zijn een ondergeschoven kindje. De mens voedde zich sinds tijden, met verzadigde vetten. Maar wat vroeger als voedsel gewaardeerd werd, krijgt vandaag de dag, vaak de overal de schuld van. De voedselindustrie en onze overheid hebben ons wijsmaakt, dat het niet goed voor ons zou zijn. Een gehele industrie is opgebouwd, op het verlagen van onze cholesterol en het vermijden van verzadigde vetten. De traditionele dieetleer, stelt vetten verantwoordelijk voor overgewicht. Maar ook omdat vetten verantwoordelijk zouden zijn, voor cholesterolvorming en daarmee hart en vaat aandoeningen. Ook wordt vet in verband gezien, met het ontstaan van kankers.

Vetten zijn de leveranciers van energie, en fungeren als energiebron van vrijwel alle weefsels in het menselijk lichaam. En is daarom de grootste vijand in caloriearme diŽten. Maar het is niet de hoeveelheid energie, maar onze slechte eetgewoontes die onze stofwisseling ontregelen, en leiden tot vetopslag. Het is de overmaat aan insuline, als gevolg van een hoog bloedsuikergehalte, die voor het grootste deel verantwoordelijk is, voor de opslag van een overmatig vetgebruik (lipogenese)

Vetten zijn onmisbaar in een gezond voedingspatroon, en zijn een geconcentreerde energiebron, van vitatamines A.D.E. en K. Deze vitamines krijgen we alleen binnen, door het eten van vet. Vet bevat essentiŽle vetzuren als linolzuur, en alfa linoleenzuur, maar ook zorgt vet voor een betere stoelgang, en is een smaakmaker, die een verzadigingsgevoel geeft.

 

 

Het eten van vetten is belangrijk:

-         Vetten leveren energie, die opgeslagen kan worden in de vorm van vetreserves, die elk moment ter beschikking kunnen staan, om het lichaam met glucose te voeden.

-         Vetten staan aan de basis van membraan- en celvorming

-         Vetten beschermen de huid voor druk van buiten,

†††† geven het lichaam vorm en zorgt voor warmte isolatie.

-         Vetten spelen een rol in de vorming van onze lichaamsweefsels, met name die van ons zenuwstelsel

-         Vetten zorgen voor de aanmaak van hormonen, prostaglandines en galzouten.

-         Vetten zijn de dragers van de in vet oplosbare vitamines A, D, E, en K

-         Vetten zijn de enige bron van de essentiŽle vetzuren linolzuur (LA) en alpha-linoleenzuur (ALA)

-         Sommige spelen een belangrijke rol in de preventie van hart- en vaatziekten

 

info

 

De technische aspecten van vetten zijn als volgt:

Vetten of lipiden zijn samengestelde moleculen of wel vetlichamen. Deze worden onderverdeeld in:

-         Vetten van dierlijke oorsprong: zoals vlees, vis, melk, boter, kaas en eieren

-         Vetten van plantaardige oorsprong: zoals olijf, zonnebloem, kokosnoot, soja, maÔs, lijnzaad, pindaís, sesamzaad.

-         Groenten: zoals bloemkool en spruitjes, ( in mindere mate )

 

Vetten die slecht voor de gezondheid zijn/ en belangrijke vetten:

Transvetten: werken LDL cholesterol verhogend. Transvetten komen in de natuur nauwelijks voor. Zij zijn ontstaan in de fabriek, doordat vloeibare plantaardige vetten gehard worden, door een fabrieksmatige bewerking. Dit gebeurt omdat: bijvoorbeeld, roomboter relatief duur is. Plantaardige olie is veel goedkoper, maar niet smeerbaar. Door de vetsamenstelling te veranderen, wordt het wel smeerbaar en beter te verwerken. Vroeger gebruikte men roomboter in de verwerking van koek, nu kan geharde olie gebruikt worden, en is bijvoorbeeld zonnebloemolie smeerbaar, en te verwerken in koek en gebak.

We vinden transvetzuren in: bak en braad en frituurvet. ( uitgezonderd ossewit of kokosvet) Verder vinden we transvetzuren in; koffiecreamer, met uitzondering van kokoscreamer, in koekjes, gebak (zoet en zout), snacks, soepen, margarines, halvarines, pizzaís, pindaís, chips en zoutjes, en alle kant en klaar voeding waarin geharde plantaardige olie verwerkt is.Eigenlijk in alles wat gemaakt is met margarine en/of halvarine, of geharde plantaardige olie.

Van mijn dochter hoor ik zeggen, dat er toch plantaardige olie in boter zit, en dat is toch prima, maar okay plantaardige olie als zonnebloem olie, daar zit linolzuur in, zonnebloem olie is een onverzadigd vet. En onverzadigde vetten EPA, DHA, Arachidonzuur en Oliezuur, zijn goed voor hart en bloedvaten. Maar wat er in dit verhaal van mijn dochter niet klopt, is dat onverzadigde vetten nadat ze bewerkt zijn in de fabriek, niet meer gezond zijn voor hart en bloedvaten.

Door de verandering van de vetstructuur, worden de transvetten door het lichaam als niet Ďnatuurlijkí ervaren. En wanneer het lichaamvetten nodig heeft, en deze vetten gebruikt gaan worden, dan tast dit de celstructuren aan. Celwanden waar transvetten in zitten, zijn niet meer flexibel en knappen stuk, met als gevolg, dat bloedvaten kunnen knappen.

Bepaalde onverzadigde vetten EPA, DHA, (omega 3 familie) Arachidonzuur

( omega 6 familie), enOliezuur ( omega 9 familie ), zijn goed voor het hart, maar men moet er niet mee gaan knutselen, zodat het transvetten worden. Want met onnatuurlijke transvetten, kan het lichaam niet overweg.

Er worden op onze markt vele margarines aangeboden, met transvetten, die goed voor hart en bloedvaten zouden zijn, maar het tegendeel is waar. Van transvetten is wetenschappelijk bewezen, dat ze het ontstaan van hart en vaatziekten juist stimuleren. Ook is ontdekt in 1961, dat ze een hoger risico geven, bij het ontstaan van borstkanker. Transvetten verhogen het slechte LDL cholesterol, en verlagen het gunstig HDL cholesterol.

Transvetten, worden niet alleen in verband gebracht met hart en vaatziekten, maar zouden ook de flexibiliteit van de celmembranen ( de doorlaatbare vliesjes rond de cellen) negatief beÔnvloeden. Deze beÔnvloeding vindt ook plaats in de hersencellen en is daarmee van invloed op het gedrag. Het voedingscentrum, erkend dat transvetten niet goed voor onze gezondheid zijn. Maar wat mij opvalt is dat, op de etiketten van onze voedingsmiddelen, niet altijd de transvetten vermeldt staan, maar opmerkelijk is ook, dat de voedingsindustrie niet verplicht is, om te vermelden dat er transvetten in een product verwerkt zijn. Maar de ontwikkeling is erna, dat de producenten wel verplicht gaan worden, om alles wat men in een product verwerkt, ook te vermelden op het etiket. Daarvan zie ik nu gelukkig resultaat, maar het is opletten! Transvetten en suikers zijn een dodelijke cocktail. Daarom zou ik zeggen, bak zelf uw koekjes in roomboter. Bak en braad in roomboter of kokosolie, beide hebben mijn voorkeur, omdat beide verzadigde vetten een hoge verhitting aan kunnen.

Transvetten mag je ook onder geen beding verhitten, ze vormen dan toxische stoffen en werken zelfs kankerbevorderend. Gebruik daarom voor het bakken en braden van oorsprong verzadigde vetten als: ossewit, reuzel, roomboter of kokosvet. Of enkelvoudig onverzadigde olie als, olijfolie. De olijfolie mag absoluut niet warmer worden dan 160 graden. Een hogere temperatuur geeft altijd meer oxidatie en kankerbevorderende stoffen. Plantaardige margarine is voor het bakken, al helemaal de verkeerde keuze.

Cholesterol is een soort vet, die belangrijk is voor de mens. Het lichaam zorgt zelf voor de aanmaak, en daarnaast levert voeding een bepaalde hoeveelheid. Dierlijke voeding, is de enige bron van cholesterol, waarvan u te veel binnen krijgt. Daarom is het beter, om meer voor groenten te kiezen zoals: peulvruchten bijvoorbeeld, bonen, linzen etc. maar ook magere producten van dierlijke oorsprong zoals yoghurt, kaas, mager vlees. Het liefst biologisch!

Cholesterol heeft ook een belangrijke functie voor ons lichaam. Cholesterol zorgt ervoor, dat zenuwboodschappen worden doorgegeven, en is nodig als grondstof voor hormonen, galzouten, en vitamine D. Cholesterol is een lichaamseigen anti-oxidant, en het vormt een onderdeel van de celwanden, zodat deze flexibel blijven.

Bepaalde activiteiten van het lichaam, vragen om ĎcholesterolíGaan we kijken wat stress doet, dan zien we dat stress de vraag naar cortisol verhoogd, te weinig drinken, verhoogt de vraag naar aldosteron, en bij een zwangerschap zien we dat de vraag naar oestrogeen en progesteron verhoogd wordt. Een tekort aan vitamine D, dan hebt u cholesterol nodig om vitamine D te kunnen maken. Verder wordt de vraag anti-oxidanten verhoogd, wanneer u ontstekingen heeft. Verkeerde vetten verhogen de vraag naar cholesterol, om de celwanden soepel te houden. En schade toegebracht door vrije radicalen, cholesterol zorgt ervoor dat deze onverricht blijven.

 

Cholesterolverhogende vetzuren;

Wanneer u een te hoge cholesterol waarde heeft, dan is de beste manier om van een te hoge waarde af te komen, een aanpassing nodig van uw voedingspatroon. Zorg dat u voldoende anti-oxidanten en B-vitamines tot u neemt, ontdoe u van geraffineerde producten, maar eetmeer hoeveelheden van groente, fruit, olijfolie en vette vis. Laat uw cholesterolspiegel niet omhoog schieten.

Ook cholesterol verhogend, zijn: roken, alcohol, koffie, stress, overmatige geestelijke inspanning. Maar ook onze magnetron, want de straling verandert de structuren. En niet te vergeten, de anticonceptie pil.

ĎEen overmatigí gebruik van verzadigde vetten, kan leiden tot een verhoogd cholesterolgehalte, van het bloed dat beschadigingen aan hart, en bloedvaten kunnen veroorzaken. Deze verzadigde vetten zijn vaak van dierlijke oorsprong: vet vlees en vleeswaren, eieren, volle melk producten.

 

Cholesterolverlagende vetten, die de ontwikkeling van vetafzettingen aan de aderwanden tegen gaan: de enkelvoudige en meervoudig onverzadigde vetzuren.

       Laurinezuur in ( kokosolie en kokosvet, in roomboter zit in mindere mate laurinezuur( biologisch prod. Kokosvet, van Omega en More, is aan te bevelen )

       Groente en fruit, en dan wel de vezels, het sap werkt niet.

       Tarwekiemen en andere spruitgroente (tauge en alfalfa)

       Lecithine (in sojabonen, tarwekiemen, eidooier)

       Knoflook en uien

       Vitamine B, C en E

       Cacao van 70% en meer.

 

Maar ook de volgende producten hebben een verlagend effect:

       Olijfolie

       notenolie

       Olijven

       Sambal (alhoewel, ik hier geen liefhebber ben van scherpe kruiden.)

       Sesampasta

       Sesam zaad

       Sinasappelschil

       Spaanse peper!!!

       Cayenne peper!!!

       Grapefruit

 

Een remmend effect op de aanmaak van cholesterol heeft is;

 

       Artisjok

       Gember

       Pompoenolie

       Pompoenpitten

       Avocado

       Fenegriek

 

Wat ik u sterk zou afraden, is het gebruik van suiker. Suiker en geraffineerde koolhydraten. Deze voedingsproducten, doen de cholesterol waarden omhoog schieten en kosten veel vitamine B, om verwerkt te worden. Een tekort aan vitamine B, doet de ĎhomocysteÔneí waarde stijgen. Triglyceride en homocysteÔne beschadigen de vaatwand, en veroorzaken oxidatie van LDL cholesterol. Door het gebruik van geraffineerde koolhydraten, schiet de totale cholesterolspiegel de lucht in, waarmee de LDL gehalte specifiek stijgt. Dit is niet gezond.

Vis, olijfolie en kokosolie, zijn een aanrader. Alle soorten vis en dan vooral de vette vissoorten zoals: sardienes, aal, zalm, tonijn, makreel etc. Vette vis, al of niet samen met olijfolie, bevat veel omega 3 vetzuren, deze zijn cholesterol verlagend.

Kokosvet of olie, bevat 50% laurinezuur, en is het belangrijkste bestanddeel van kokosvet. Dit wordt met succes ingezet bij bacteriŽle schimmelinfecties, dysbioses, (darmflora verstoring) en bij overgewicht. Kokosvet bevat een erg lage glycemische index, en verzadigd het eerder en wordt niet door het lichaam als vet opgeslagen, in tegenstelling tot gewone suikers.

Vetten met weinig invloed op het cholesterolgehalte: Zit in eieren, gevogelte en schaaldieren.

info

 

Onze voeding kent verschillende soorten vetzuren:

 

       De verzadigde vetten

       De enkelvoudige onverzadigde vetzuren

       De meervoudige onverzadigde vetzuren

 

De verzadigde vetzuren,

Verzadigde vetzuren vindt u in: vlees en vleesproducten, melk en melkproducten als kaas, roomboter, slagroom, sauzen, in bak en braad producten en frituurvet, kokosolie, kokosvet en kokos, koffiecreamer, chocolade, zoute en zoete koekjes en gebak en snacks

Verzadigde vetzuren zijn erg stabiel. Bij een overmatige inname aan verzadigde vetzuren kunnen sommige van deze moleculen, juist omdat ze stabiel zijn, niet of nauwelijks afgebroken worden. ( De bindingsmogelijkheden, van verzadigde vetten worden optimaal gebruikt om er een waterstofatoom aan te koppelen, verder zijn er geen mogelijkheden.) Het lichaam wordt gedwongen, de vetten ergens op te slaan. Dit kan er toe leiden, dat het cholesterol verhogend werkt.

Verzadigde vetten zijn echter niet de boosdoeners, maar de verhouding verzadigde en onverzadigde vetzuren. In ons welvarend westen, hebben eenverhouding van 20:1, terwijl een verhouding 4:1 optimaal is.

Om te bakken of te braden zijn verzadigde vetten zeer geschikt. Verzadigde vetten oxideren niet, en er komen geen toxische stoffen vrij, als ze verhit worden. Dit euvel zien we wel ontstaan wanneer we bakken in plantaardige margarine of zonnebloemolie, dit zou geen verstandige keus zijn. Bovendien zitten er transvetten in margarine. U kunt dus beter frituren in ossewit, en kokosvet, en uw taart bakken in roomboter.

Onverzadigde vetzuren

Binnen deze groep vinden we: de Ďenkelvoudige onverzadigde vetzurení en de Ďmeervoudige onverzadigde vetzuren.í

De enkelvoudige onverzadigde vetzuren,

Enkele voorbeelden van enkelvoudige onverzadigde vetzuren zijn: olijfolie, sesamolie, koolzaadolie, lijnzaadolie, saffloerolie, tarwekiemolie, walnotenolie en walnoten en vette vis: o.a. sardines, tonijn, haring, ansjovis, makreel en zalm.

Enkelvoudige onverzadigde vetzuren, worden ook wel Omega 9 vetzuren genoemd. Waarvan de bekendste omega 9 vetzuur het oliezuur is. Olijfolie is een omega 9 vetzuur, en bevat veel oliezuur. Oliezuur heeft een sterk cholesterol verlagend effect. Het verhoogt HDL ( de gunstig Ė high density lipoproteins) cholesterol niet, maar verlaagd het LDL (schadelijke Ė low density lipoproteins) cholesterol.

De meervoudig onverzadigde vetzuren,

Meervoudige onverzadigde vetten zijn o.a.: zonnebloemolie, maÔsolie, sojaolie en arachideolie.

De enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren worden onderverdeeld in omega 3, omega 6 en omega 9 vetzuren.

De essentiŽle vetzuren

Voor de gezondheid, zijn essentiŽle vetzuren van groot belang. Onderzoekers hebben ontdekt dat, wanneer deze vetzuren ontbraken in de voeding, dit de groei van jonge kinderen en dieren schaadt.

Deze vetzuren worden wel eensals vitaminen F aangeduid. Totdat men erachter kwam dat ze tot de vetten behoorden.

Deze vetzuren spelen ook een belangrijke rol in de vorming van de membramen van onze hersencellen en in de ontwikkeling van ons zenuwstelsel. Een tekort vooral in de jeugd, kan de oorzaak zijn van leerproblemen. Deze tekorten worden ook verantwoordelijk gesteld, voor de ontwikkeling van zeer ernstige chronische stofwisseling ziekten, die door de slechte eetgewoontes van onze tijd, en de twijfelachtige kwaliteit van onze geraffineerde voedingsproducten.

EssentiŽle vetzuren, en met name de EPA, DHA ( omega 3 familie) en Arachidonzuur (omega 6 familie), zijn nodig voor vele lichaamsprocessen. Zonder deze vetzuren, is er geen normale groei mogelijk. Het hormoonsysteem, en het afweersysteem, zijn afhankelijk van deze vetzuren. Maar ook kunnen het bloed, de vloedvaten en het zenuwstelsel niet hun werk doen zonder essentiŽle vetzuren. Maar ook voor de nodige elasticiteit van de celwanden, zijn essentiŽle vetzuren belangrijk, willen we ons lichaam gezond houden.

EssentiŽle vetten, zijn essentieel omdat het lichaam deze vetten zelf niet kan aanmaken, we krijgen deze essentiŽle vetten door onze voeding binnen. EssentiŽle vetten, zijn erg gevoelig voor oxidatie, en worden tijdens het bakken omgezet in toxische verbindingen. Het kan zijn, dat we met zín allen in goede vetten bakken, maar de werking van deze goede vetten gaan verloren. Daarbij komt dat de consumptie industrie, met het cholesterol verlagende effecten stimulans, zorgt voor een relatieve overmaat aan linolzuur (omega 6)devette consumptie vette vis roomboter etc. terugdringt, het balans tussen de omega 3 en omega 6 vetzuren in de voedings verhouding verloren gaat. Veel mensen blijken een tekort aan essentiŽle vetzuren te vertonen.

info

olive.jpg

 

Omega 3, omega 6 en omega 9

Deze essentiŽle vetzuren komen via onze voeding in ons lichaam. De meervoudige onverzadigde vetzuren zijn te verdelen in twee groepen: de omega 3 familie, en de omega 6 familie. Omega 9 zijn de enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Het bekendste omega 9 vetzuur is oliezuur. Olijfolie bevat veel omega 9 oliezuur. Oliezuur heeft een sterk cholesterol verlagend effect. Verder werken de omega 9 vetzuren ontstekingsremmend en houden de celwand elastisch, maar helpen ook, bij de afbraak van verzadigde vetzuren.

Het lichaam heeft Omega 3, en Omega 6 nodig, en wel in een bepaalde verhouding. Door onze leefstijl en voedingsgewoonte, is de balans van vetzuren danig in de war geraakt. ( 20:1 tot 40:1 ) De inname van omega 6 vetzuren is toegenomen ten koste van omega 3 vetzuren. Terwijl juist deze beide in balans dienen te zijn. Omdat deze vetzuren voor hun omzetting de zelfde enzymen gebruiken, remt een overmaat van omega 6 vetzuren de omzetting van omega 3 vetzuren. In literatuur wordt vaak terug gegrepen, op het eetpatroon van de Kretenzers, die volgens mediterrane maatstaven eten en verbazingwekkend gezond blijken te zijn. Dit zit hem in het feit dat ze veel groenten en vis eten. Als gevolg daarvan beschikken de Kretenzers over een gunstig Omega 3 en Omega 6 verhouding, van 6:1 tot 3:1.

Belangrijk om te weten is, dat u de Omega 6 vetzuren zo weinig mogelijk tot u moet nemen, en de omega 3 vetzuren zovel als mogelijk. Een balans in het voordeel van de omega 3 vetzuren, geeft uw een gezondheid voordeel, een balans in het voordeel van omega 6 vetzuren, is niet gelijk schadelijk, maar het gaat hier om een balans. Omega 3 rijke plantaardige onverzadigde oliŽn zijn: olijfolie, koolzaadolie, lijnzaadolie,walnootolie. Gezonde omega 6 rijke oliŽn zijn: sesamolie en tarwekiemolie.

Uit onderzoek komt naar voren dat deze essentiŽle vetzuren een positieve invloed hebben op onze gezondheid, op zowel de lichamelijke als de geestelijke conditie. Deze essentiŽle vetzuren lijken onontbeerlijk te zijn voor een normale structuur en functie van de celmembranen, een belangrijke rol te spelen bij zuurstof transport en energie overdracht aan de cellen. Verder zijn ze betrokken bij de vorming van hormoonachtige stoffen, die een groot aantal stofwisselingsprocessen aansturen en een belangrijke rol spelen bij o.a. allergische reacties en ontstekingen.††

Tevens is het interessant te weten, dat granen behalve suikers ook veel omega 6 vetzuren bevatten, daarom is een salade met groene bladgroente en kiemen (omega 3) veel gezonder dan brood (suikers, omega 6) Het bakken en braden en frituren in plantaardige oliŽn, zorgt voor kankerverwekkende verbrandingsproducten. Olijfolie, sesamolie, kokosolie, en arachideolie kunt u goed verhitten. Maar mijn voorkeur gaat uit naar, kokosolie, en verzadigde olie, als roomboter. Waarbij ik moet vermelden dat verzadigde vetten, het best gebruikt kunnen worden bij bakken braden en frituren.

Met uitzondering van olijfolie, sesamolie en arachideolie, zijn deze oliŽn zťťr gevoelig zijn (oxidatie) voor warmte, licht en zuurstof, worden ze enkel gebruikt voor het op smaak brengen van voedsel, en niet om voedsel te bereiden ( zoals dat met, ossewit, kokosolie en kokosvet en olijfolie wel kan)

Zorg dat u nooit boven de 180 graden komt, boven de 180 graden verbranden alle vetten, zelfs de meest hitte bestendige. De magnetron die door de snelle verhitting op moleculair niveau, 70% van de voedingstoffen ongedaan maakt, is uit den boze. De overheid weet al sinds de tweede wereldoorlog, dat voedsel onder de microscoop bekeken wordt, eruit ziet als: gebroken ontplofte en gescheurde cellen.

info

 

De omega 3 vetzuren, zijn meervoudig sterk onverzadigde vetzuren.

       Hiertoe behoren de plantaardige oliŽn (zoals lijnzaadolie) het alfa-linoleenzuur (ALA), en

       EPA ( ElsosaPentanoÔc Acid) en DHA (DocosaHexaeen Acid), uit visolie. EPA/DHA zijn essentiŽle, zogenaamde Ďlange keten vetzurení die in vette vis voorkomen. EPA DHA, zit van nature in vis en in bewegend vlees (wild)

 

Omega vetzuren als supplement, zou bij een goed en uitgebalanceerd voedingspatroon, een goede leverancier voor Omega vetzuren zijn. Maar gezien onze veelal verkeerde voedingsgewoonte kan het raadzaam zijn om supplementen te nemen.

 

Verder blijkt dat supplementen, met Omega vetzuren, met de juiste EPA/DHA verhouding, een goede werking te hebben, bij kinderen die lijden onder een leerprobleem, bijvoorbeeld Dyslexie. Ook goede resultaten, zijn gevonden bij kinderen, met stoornissen uit het Autistisci Spectrum

Alfa Linoleenzuur (ALA) Alfa linoleenzuur, is de moeder van alle omega 3 vetzuren. Alfa Linoleenzuur, zit in grote hoeveelheden in: koolzaad en -olie, lijnzaad en -olie, walnoot en -olie en hennep en Ėolie.Verder in tarwekiemolie en sojaolie. Pompoen. Donkergroene bladgroenten als: postelein, waterkers, spinazie, munt en bepaalde groene algen. Medio 2008 komt er een algen olie op de markt!

Een tekort kan de studieprestaties, negatief beÔnvloeden, en kan leiden tot storingen in de zenuwgeleiding, en geeft een verhoogde kans, op trombose en een verminderde weerstand tegen alcohol. Een dagelijkse behoefte bedraagt 2 gram, waarvoor 25 gram koolzaadolie al genoeg is. In lijnzaadolie treffen we 57% aan, in walnootolie ca.10%, in hennepolie 1-4%Er aanwijzingen, dat te veel Alfa Linoleenzuur, schadelijk is voor de gezondheid. Dus beperk u bij bijvoorbeeld lijnzaad tot ťťn eetlepel per dag. In sommige oliŽn is lijnzaad in verwerkt, de gehaltes zijn dan lager.

Linoleenzuur, kan in het menselijk lichaam in principe omgezetworden tot EPA en DHA vetzuren, die voorkomen in natuurlijk bewegend vlees ( wild ) en vis. Deze reacties verlopen, echter zeer langzaam, en kunnen bij een verkeerde voedingsgewoonte, en bij ouderdomsverschijnselen, etc. onvoldoende zijn.

Voor de mens is het onmogelijk, om Omega 3 vetzuren en Omega 6 vetzuren, in elkaar om te zetten, zodat een voldoende inname, van elke soort cruciaal is. Ook al eet men elke dag vette vis, blijkt het vrijwel onmogelijk, om de gewenste hoeveelheid EPA en DHA, op te nemen. De door de Nederlandse Gezondheidraad aanbevolen hoeveelheid EPA/DHA is 200mg per dag.

Omega vetzuren zijn specifiek voor de zwangere vrouw, en voor de gezondheid van de ongeboren vrucht en later zuigeling belangrijk. Bij een goede vetzuurbalans dat genuttigd wordt door de moeder, heeft dit voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen van de zuigeling een positief effect.

Risico groepen voor tekorten van EPA/DHA (lange keten Omega vetzuren) vooral zijn:

                   Zwangere vrouwen

                   Vrouwen die borstvoeding geven

                   Kinderen tot 2 jaar

                   Oudere mensen

                   Mensen die nooit, tot bijna nooit vis eten.

 

Uit onderzoek komt het volgende naar voren wat betreft de werking van omega 3 vetzuren: omega 3vetzuren,

                   optimaliseren de balans van vetzuren in het lichaam

                   Is cholesterol verlagend, bloeddruk verlagend, houden het bloed dun

                   Bevorderen het natuurlijke afweersysteem, ontstekingwerend,en

                   Hebben een antiallergische werking

                   Reguleren de hormoonhuishouding

                   Bevorderen de glucose- en vetstofwisseling

                   Stimuleren de hersenfuncties

                   Stimuleren het gezichtsvermogen

                   Bevorderen de geestelijke balans

 

EPA en DHA (omega 3 vetzuren) helpen te voorkomen dat gewone onverzadigde vetzuren, of cholesterol gaat samenklonteren. EPA en DHA werken vet verlagend en beschermen zodoende hart en bloedvaten. Bovendien voorkomen ze bloedstolsels, houden het bloed dun, en verlagen een verhoogde bloeddruk. In landen waar men veel vette vis eet, al of niet in combinatie van olijfolie, komen hart en bloedvaat ziekten, vrijwel niet voor. EPA en DHA, zit vooral in vette vis, tonijn, haring, makreel, sardientjes, zalm, forel, poon, visoliecapsules en wild.

Alle soorten vis bevatten omega 3 vetzuren. Deze werken sterk ontstekingsremmend en cholesterol verlagend. Vette vissoorten zoals haring, aal, sardientjes, makreel, tonijn, etc. bevatten veel omega 3 vet.

 

 

Pas op voor ongefermenteerde sojaproducten!!!

Pas op met soja, momenteel is de markt verzadigd met soja producten, maar teveel aan soja heeft gezondheidsnadelen. Bijvoorbeeld www.fonteine.comen http://www.borstvoeding.com Het kan daarom geen kwaad als u eens op internet gaat snuffelen.

Sojaproducten werden reeds duizenden jaren geleden in AziŽ genuttigd. Men had toen geleerd om soja te fermenteren.Producten van de rauwe sojaboon heeft men eerst sinds 200 jaar ontdekt. Dit zijn tofu, sojamelk, sojalecithine, en sojaolie. Deze producten worden door de voedingsindustrie aangeprezen. Maar hier wordt een verwarring gesticht ten koste van de gezonde gefermenteerde producten. Zo is lecithine een afvalproduct van het winnen van sojaolie. Lecithine wordt in natuurwinkels verkocht als gezondheidsproduct.

Wat is er aan de hand? soja bevat een grote mate van fytinezuur, een zuur dat we in gistbrood vinden, maar verdwenen is in zuurdesembrood. Desembrood is namelijk gefermenteerd brood op basis van melkzuurbacteriŽn en dat is ook het geval bij gefermenteerde soja. De melkzuurbacteriŽn eten behalve de suikers in het zetmeel ook het fytinezuur op. Maar goed ook, want fytine blokkeert de opname van belangrijke mineralen als ijzer, zink, magnesium, en calcium. Het geven van soja melk aan babys met een zogeheten koemelkallergie is dus gevaarlijk. Kinderen en volwassenen kunnen gezondheidshalve het beste gefermenteerde soja nuttigen.

Gefermenteerde sojaproducten zijn: ketjap ( liefst biologisch, maar pas op voor deingrediŽnten als suiker, smaakversterkers, conserveermiddelen en kleurstoffen E-nummers ) miso, en tempeh. VegetariŽrs val niet in de valkuil. Eet dus uitsluitend gefermenteerde sojaproducten.

info

 

De omega 6 vetzuren, zijn ook meervoudig onverzadigde vetzuren, maar zijn minder sterk onverzadigd, dan de omega 3 vetzuren. Tot de omega 6 vetzuren, behoren

       linolzuur (LA), dit komt van nature uit: Distelolie, zonnebloemzaad en olie, soja en -olie, mais en kiemolie, tarwe en -kiemolie, druivenpitolie, saffloerolie, en plantenmargarines.

       Gamma-linoleenzuur (GLA) dit komt van nature voor in teunisbloemolie, borage- of zwarte bessenzaadolie.

       Arachidonzuur (AA) vindt u in producten van natuurlijk levende dieren, zoals wild en zoetwatervis.

Linolzuur, linolzuur is de moeder van alle Omega 6 vetzuren. Linolzuur treft men aan in:sesamzaad en Ėolie, zonnebloempitten en -olie,soja en Ėolie, maÔs en Ėkiemolie, tarwe en Ėkiemolie, distelolie, druivenpitolie, saffloerolie, en plantaardige margarine, zaden als: pompoenzaad,en in noten en granen, en kiemen, saffraan en in peulvruchten.

Linolzuur is vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen een zeer commercieel product geworden. Inmiddels is bekend geworden dat ook andere vetzuren deze eigenschap hebben en dat het lichaam behoefte heeft aan meerdere vetzuren. Linolzuur, vermindert de kans op hart en vaatziekten. Een tekort aan linolzuur veroorzaakt groeistoornissen en afwijking in de cellen als met name; de huid, de slijmvliezen, de endocriene klieren en de geslachtsorganen. Een dagelijkse behoefte bedraagt 10 gram, hiervoor is 20gram zonnebloem-, maÔs- of sojaolie voldoende. In o.a.saffloerolie treft men 75% aan, in zonnebloemolie 65% en in sojaolie 50%.

Linolzuur, bijvoorbeeld zonnebloemolie, zou cholesterol verlagend zijn, maar onderzoek ( eind 2006) heeft uitgewezen, dat er erg veel ontstekingsprocessen (arteriosclerose = een ontstekingsproces) Dit komt omdat het lichaam te weinig capaciteit heeft om linolzuur om te zetten, waardoor er een linolzuur stapeling ontstaat die ontstekingen veroorzaken. Linolzuur, ingebouwd in celwanden, komt bij beschadiging of apoptose (afbraak) van een cel vrij, en geeft op microniveau ontstekingsprocessen en vrije-radicalenschade. Het afvangen kost veel anti-oxidanten en het afstoppen veel arachidonzuur.

Daarom wordt geadviseerd de linolzuurinname drastisch te beperken en geen linolzuurverrijkte producten te gebruiken.

Gebruik gewoon roomboter, deze bevat laurinezuur, in plaats van (dieet) margarine of halvarine, deze producten bevatten linolzuur.

Laurinezuur zit vooral in kokosolie en kokosvet en in mindere mate in roomboter.

Het GLA Gamma-linoleenzuur, heeft de volgende werking:

                   Het remt ontstekingsreacties

                   Remt trombosevorming

                   Werkt bloeddrukverlagend

                   Remt de aanmaak van cholesterol

                   Stimuleert afweercellen en dus het immuunsysteem

                   Vermindert premenstruele klachten

                   Vermindert huidaandoeningen

                   Lijkt zelfs bij MS een gunstige werking te hebben.

We vinden Gamma-linoleenzuur GLA in: Teunisbloemolie, Zwartebessenzaad olie, en borage olie. Verders vindt u Gamma linoleenzuur, alleen nog in moedermelk.

Arachidonzuur (AA) omega 6 vetzuur) stopt ontstekingsreacties, werkt vaatverwijdend, remt trombosevorming, verlaagd de bloeddruk, remt de aanmaak van cholestorol en stimuleert afweercellen. Arachidonzuur zit met name in wild ( bewegend vlees) en zoetwatervis.

Arachidonzuur is in staat de aanmaak van ontstekingsbevordende leucotriŽnen te remmen, en de aanmaak van ontstekingsremmende prostaglandines te stimuleren. Verder kennen we de aan de werking van Arachidonzuur nog de volgende werkingen toe, ten eerste het stoppen van ontstekingsprocessen, maar ook heeft het een bloeddrukverlagend effect. Het remt trombosevorming en de aanmaak van cholesterol en stimuleert afweercellen.

 

Omega 9 vetzuren,

Omega 9 vetzuren, is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. De meest bekende is het oliezuur in olijfolie; dit heeft een:

                   Cholesterol verlagend effect

                   Stimuleert een elastische celwand

                   Werken sterk ontstekend remmend

                   Helpen bij het afbreken van verzadigde vetzuren

Omega 9 vetzuren zitten in olijfolie, sesamolie, avocadoís en pindaís

 

 

Omega 3,6,9, schema

Omega 3 familie

Alfa Linoleenzuur (ALA):

                    Tarwekiemolie

                    sojaolie

                    lijnzaad en -olie

                    koolzaad en -olie

                    hennepzaad en -olie

                    walnoot en -olie

                    maar ook in donkere bladgroenten als:

                    postelein, munt, waterkers, spinazie bepaalde algen en peulvruchten

                    pompoen

 

EPA/DHA

                    vette vis: tonijn, haring, makreel, sardientjes, zalm, aal, poon, forel etc.

                    visolie capsules

                    wild

 

Omega 6 familie††

Linolzuur (LA)

                    distelolie

                    saffloerolie

                    arachideolie

                    druivenpitolie

                    soja en sojaolie

                    maÔs en kiemolie

                    zonnebloemzaad en Ėolie

                    sesamzaad en Ėolie

                    tarwe en kiemolie

                    maar is ook te vinden in:

                    pompoenpitten/ zonnebloempitten

                    noten en granen

                    kiemen

                    saffraan

                    peulvruchten

                    plantenmargarines

 

Gamma-linoleenzuur GLA

                    teunisbloemolie

                    zwartebessenzaad olie

                    borage olie

 

Arachidonzuur

                    producten van natuurlijk levende dieren (wild)

                    en zoetwatervis

 

Omega 9

Oliezuur

                    olijfolie

                    sesamolie

                    avacadoís

                    pindaís

 

info

Voedingsvezels

Voedingsvezels zijn van plantaardige oorsprong, we vinden ze vooral in koolhydraten, met een zeer tot zeer lage glycemische index tezamen met andere voedingsstoffen. Ze worden gedefinieerd als ď plantaardige reststoffenĒ, die resistent zijn voor de enzymen, van de dunne darm en gedeeltelijk gehydroliseerd worden door de dikke darmflora.

 

We onderscheiden, twee soorten voedingsvezels, met verschillende eigenschappen.

-         de onoplosbare vezels: celluloise, het grootste deel van de half-celluloises en lignine. Deze vinden we in fruit, groente, granen en peulvruchten

-         de oplosbare vezels. Deze vinden we in pectine (in fruit), gom (in peulvruchten), alginaten (agar-agar, guar, carragenaten) en de half-cellulosess van haver en gerst.

De voordelen van het eten van vezels zijn:

Het eten van vezels, is een goede manier om uw maag te vullen, met weinig calorieŽn. Omdat een volle maag, al gauw het gevoel geeft genoeg gegeten te hebben. De voedingsvezels, zuigen zich als een spons vol met water, en bevorderen zodoende, een snellere lediging van de maag.

Door het eten van vezels,vergroot u het volume van de ontlasting, en maken deze vochtiger, dit bevordert de darmtransit, vezels werken verzadigend, beschermen tegen hart, en vaatziekten, diabetes, het ontstaan van galstenen, en een te hoog cholesterol. Ze zorgen voor een kleine cholesterol verlaging, en hebben tenslotte een remmende werking, op het ontstaan van darm en endeldarm, kankers.

Vezels zijn bovendien goed, voor uw hart en bloedvaten. In uw darm binden bepaalde vezels, zich aan galzouten en cholesterol, waardoor het cholesterolgehalte, van uw bloed daalt.

De darmflora in je dikke darm, bestaat uit goede en slechte bacteriŽn. Sommige vezels, worden gebruikt als voedsel, door de goede bacteriŽn. Dit leidt tot een goede balans, van uw darmflora, ontzettend belangrijk voor uw weerstand, en uw darmgezondheid.
De effecten op de darmen, zijn als volgt te omschrijven: Zoals we eerder lazen, vergroot en verzachten de vezels de darminhoud, waardoor er een versnelling komt ,van het vervoer door de darmen
†††††

Maar er is nog meer: Vezel rijke voedingstoffen, (fruit, peulvruchten, groente) bevatten een grote hoeveelheid vitamines, en spoorelementen, die een goed functioneren van de lichaamsprocessen, onmisbare micronutriŽnten bevatten. Ze beÔnvloeden de opname van koolhydraten en vetten, waardoor na een maaltijd, met veel vezels het bloedsuikergehalte, minder stijgt dan bij een zelfde hoeveelheid, koolhydraten zonder vezels. Er wordt dus minder insuline afgescheiden, dat de opslag van vetten en gewichtstoename bevordert. De verlaging van het bloedsuikergehalte, door vezels verbetert ook de gezondheidstoestand, van suikerziekten. Diabetes moeten dus vooral koolhydraten eten, met veel vezels (oplosbare, deze nemen veel water op)en een lage glycemische index, bijvoorbeeld: fruit, witte bonen en linzen.

Omdat vezels het cholesterolgehalte verlagen, spelen zij ook een rol in de bescherming, tegen hart en bloedvaten. Vooral door bepaalde groente, ongeschild biologisch fruit, en oliehoudende vruchten (noten). Die anti-oxidanten bevatten (vitaminen C, E, B-Caroteen) die de slagaderwand beschermen.

 

††††††††† info

waterkringmodernetijdenstress.jpg

 

Water


Ons lichaam bestaat voor gemiddeld 70% uit water. Een deel van dat water zit in ons bloed, is intercellulair; het overige gedeelte is nodig voor de werking van onze organen. 90% van de hersenen, 90,7% van bloed, 68,7% van rode bloedlichaampjes, 905 van plasma, 94% van lymfevocht, 95,5% van speeksel, 95,5% van maagsap, 80% van hart en longen, 75,5% van milt, 70% van de lever, 55% van kraakbeen, 75% van de spieren, 22% van de beenderen en zelfs 10% van de tanden is water.

Dagelijks verliezen we lichaamsvocht en dat moet telkens weer aangevuld worden. Op die manier zorgen we ervoor dat alle fysiologische systemen goed werken, sterken we ons afweersysteem en voorkomen we ziektes. Met water verwijderen we immers de afvalstoffen uit ons lichaam, regelen we onze lichaamswarmte en transporteren we vitaminen, voedingsstoffen en alle andere mineralen door ons lichaam.

De dagelijkse behoefte aan water wordt voor het grootste gedeelte vervuld door te drinken. De hoeveelheid vocht die we nodig hebben, verschilt van persoon tot persoon. Zo hebben kinderen meer vocht nodig dan volwassenen.

De leeftijd en het lichaamsgewicht en uiteraard ook de fysieke activiteit zijn bepalend voor de vochtbehoefte. Wie actief is, verliest immers meer vocht door zweten en via de ademhaling.

Ook de omgevingstemperatuur speelt een rol, zodat het moeilijk is om de juiste vochtbehoefte van een individu te bepalen. Dagelijks 1 tot 1,5 liter water, en zelfs meer als we ziek zijn, is aangeraden om het evenwicht in het lichaam, en ook het evenwicht in de geest, te bewaren of te herstellen.

Voedsel dat een hoog vochtgehalte heeft, draagt ook bij aan het op peil houden van de hoeveelheid water in het lichaam. Mensen nemen gemiddeld per dag via het voedsel 1 liter water op.

De totale minimale hoeveelheid water, die men dagelijks moet opnemen is 2,5 liter. Wanneer men genoeg water drinkt en genoeg waterrijk voedsel eet, is dat makkelijk te halen. Het is meestal zo dat de hoeveelheid water die men drinkt bepaalt wordt door onze gewoontes en niet door onze dorst. Wanneer je dorst hebt, wijst dat er doorgaans op dat je niet genoeg water hebt gedronken.
Het is beter om iets te drinken voordat je daadwerkelijk dorst krijgt.

Water is op zuurstof na de belangrijkste substantie voor de menselijke gezondheid. Water is een universeel oplosmiddel en transportmedium en vormt daarom de basis van alle biologische processen in het menselijk lichaam.

Water is vooral belangrijk voor het spijsverteringstelsel, omdat het bijdraagt aan de constante bevoorrading en export van producten en substanties. Het transport van voedingsstoffen kan alleen plaatsvinden door middel van een oplosmiddel. Water is het belangrijkste transportmedium van voedingsstoffen. Water zorgt ook voor de warmteregulatie in ons lichaam.

Water houdt de afvalstoffen en toxinen die het uit de cellen meeneemt vast en vervoert ze naar de uitscheidingsorganen. Het proces, waarbij er als bijproducten van de voedselvertering en als afvalmateriaal van de cellen toxinen worden geproduceerd, worden zo snel mogelijk afgevoerd. Kooldioxide, stikstof van de eiwitstofwisseling, ureum en ammoniak zijn nog maar een paar van die stoffen die verzamelt, verdund uit het lichaam uitgescheiden moeten worden. Water vervoert ze naar de vier uitscheidingsorganen: de darmen, de blaas, de longen, en de huid, om zich van de afvalstoffen te ontdoen.

Water is een onontbeerlijk bestanddeel van alle cellen en weefsels en van alle lichaamsvloeistoffen. Zonder voldoende water zou u geen speeksel hebben. U zou niet kunnen slikken! Uw tong zou aan de binnenkant van uw mond vastkleven. U zou niet kunnen praten. Omdat maagsap bijna helemaal uit water bestaat, zou uw maag zonder water het voedsel niet kunnen verwerken. Uw vitale levenslijn, het bloed, bestaat voor meer dan 90% uit water. De organen die de levensfuncties verrichten zijn allemaal meer water dan iets anders.

Water houdt de verschillende slijmvliezen van het lichaam zacht en voorkomt dat er tussen de weefseloppervlakken wrijving optreedt. Zonder smeermiddel in uw lichaam zouden de organen aan elkaar vastplakken en scheuren. Beenderen zouden bij de gewrichten over elkaar heen krassen en afschilferen in plaats van soepel bewegen. Spieren zouden hun soepelheid verliezen en niet voldoende functioneren. Al uw inwendige organen zwemmen in een zee van vloeistof die voor het grootste deel uit water bestaat.

Water is het belangrijkste middel om de lichaamstemperatuur te reguleren. Het fungeert zo ongeveer als het water in de radiator van een auto. Een van de belangrijkste redenen dat de waterbalans zo cruciaal is voor onze gezondheid, is dit verband met de beheersing regulering van de temperatuur. Een temperatuur verandering van slechts enkele graden in uw lichaam kan de dood betekenen. Het lichaam geeft voortdurend water af aan de nieren, darmen, longen en huid. Transpiratie koelt bij de verdamping de huid af. Dit alles helpt de lichaamstemperatuur op peil te houden.

Voor mensen is het van levensbelang dat de lichaamstemperatuur op een standaardniveau blijft. Daarom moet men bijvoorbeeld zoveel water drinken als men koorts heeft. Water neemt warmte op en voert het door te zweten af.

Mensen kunnen 30 tot 40 dagen zonder voedsel, maar hooguit 3 dagen zonder water. Dit bewijst wel hoe belangrijk water voor mensen is.

Waardoor krijg je dorst?
Wanneer het menselijk lichaam water uitscheidt, geven de speekselklieren in de mond minder speeksel af. Hierdoor wordt de mond droger. Deze droogheid van de mond wordt ervaren als dorst.

De behoefte aan water varieertmet het seizoen en met wat u doet. Iemand die in de zomerzon lichamelijk werk verricht, zal duidelijk meer water nodig hebben dan ís winters, en overdag meer dan ís nachts. De gemakkelijkste regel om te onthouden is deze: drink voor dat u dorst krijgt, want op het moment dat u dorst heeft, is het eigenlijk al te laat. Eigenlijk is het lichaam bijdehand genoeg om u te laten weten wanner het water nodig heeft. Maar in sommige situaties vooral als het heel erg warm is en u doet lichamelijk inspannend werk, kan men beter de problemen voorblijven omdat uw lichaam op deze momenten meer vocht dan normaal verliest. Ik heb eens onder zeer warme omstandigheden de 4-daagse gelopen, en was in een situatie dat ik constant bleef drinken, constant zorgde ik ervoor om mijn lichaam te koelen, en van vocht te voorzien.Maar ook bij extreme lichaamsinspanning, is het van belang voldoende vocht tot u te nemen. Deze toestand heb ik ervaren bij het lange afstandlopen in de bergen en bij het berg beklimmen in Schotland. Wat bij extreme warmte ook erg belangrijk was, dat ik soep en dubbel zoute drop tot me nam. Het lichaam verliest bij warmte ook zout, dus dit moet ook aangevuld worden.

Met behulp van een eenvoudige formule kunt u aan de behoefte van uw lichaam aan water tegemoet komen, en tegelijk proberen van de frisdrankverslaving af te komen. Drink op uw nuchtere maag, voor u iets eet of iets anders drinkt, een glas water. Drink vervolgens tien minuten vůůr elke maaltijd een glas water. Mijn behoefte gaat uit naar warm water, of water dat niet te koud is want die te koude plons is niet gezond voor de longen.

Het water drinken tijdens een maaltijd is te ontraden, omdat water de maag snel verlaat is het beter voor de maaltijd te drinken. Maagsap is vloeibaar en tijdens of na het eten drinken, ongeacht wat, verdunt het maagsap en spoelt de maag uit. Dit betekent een ernstige vertraging van het spijsverteringsproces en het veroorzaakt tal van spijsvertering klachten. Bovendien slikken we als we als we bij het eten drinken, al gauw voedsel door dat slechts gedeeltelijk is gekauwd.Bovendien moeten we met het drinken 2 uur wachten na een maaltijd. Maar als u perse wat wilt drinken, neem dan kleine slokjes

Kraanwater wordt als net zo goed als bronwater aangeprezen, maar tegenwoordig lijkt het meer op een chemische soep. Enkele vervuilers zijn: zeep, houtpulp, olie, zwavelzuur, koper, arseen, verf, pesticiden, radioactief afval, kunstmest en zoveel chemische stoffen uit fabrieken dat het te veel is om op te noemen. Verder zijn er anorganische mineralen die van enigszins giftig tot zeer giftig variŽren, zoals zwavel, ijzer, gips, calcium, magnesium, ongebluste kalk, kalium, fluor, chloor, etc. Bovendien voegt men met opzet nog meer chemische vervuilers aan het water toe, zogenaamd in een poging het water te zuiveren en de bacteriŽn die erin zitten te doden. Water doorloopt in de ďzuiveringsĒinstallaties een heleboel processen: sedimentatie, filtratie, coagulatie, ontharding, toevoeging van chloor, broom, jodium en fluor. Het is van grootste belang dat u kieskeurig en uiterst kritisch en zeer selectief bent ten aanzien van water dat u in uw lichaam toelaat. Water is leven! Hoe beter het water is dat u drinkt, des te beter is uw leven.

info

 

Vitamines
De rol van vitamines in je lichaam


Vitamine A (retinol) is betrokken bij de weerstand en wordt ook wel het anti-infectie vitamine genoemd. Het speelt een rol bij de groei, het gezichtsvermogen, een gezonde huid, tandvlees en haar.

BŤta-caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het speelt een rol bij het gezichtsvermogen. BŤta-caroteen is ook een anti-oxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen. Speelt ook een rol bij de weerstand.

Vitamine B12 voorkomt een bepaalde vorm van bloedarmoede. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van gezonde rode bloedcellen en zorgt het voor een goede werking van het zenuwstelsel. Verder speelt het een rol bij de stofwisseling van vitamine B11.

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij de spierfunctie. De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt.

Vitamine E is belangrijk voor rode bloedcellen en spierweefsels. Vitamine E is een anti-oxidant die meervoudig onverzadigde vetzuren - de bouwstoffen van ons lichaam- beschermt. Speelt ook een rol bij de weerstand. Vitamine E als voedingssupplement, gepropageerd als wondermiddel tegen veroudering, is ongezond als het in grotere hoeveelheden wordt ingenomen. Uit een tweetal onderzoeken blijkt dat vitamine E geen remmende invloed heeft op Alzheimer.

Vitamine E vind je in zonnebloemolie, margarines en noten, en in het lichaam zelf.

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling, maar ook voor de botstofwisseling. Aan pasgeborenen (tot drie maanden) wordt extra vitamine K gegeven om (hersen)bloedingen te voorkomen, omdat zij van de moeder geen vitamine K-voorraad hebben meegekregen en dit zelf nog niet voldoende kunnen aanmaken.

 

De laatste resultaten wijzen erop, dat de meeste mensen vooral ouderen, niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen. Door vergroting van het aantal vitaminen, die we binnenkrijgen - vooral via het voedsel, maar ook uit supplementen - kunnen we onze gezondheid op de lange termijn aanzienlijk verbeteren.

Vitaminen zijn koolstofhoudende stoffen die het lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft om normaal te functioneren, het lichaam kan deze stoffen niet zelf maken en haalt ze uit de voeding. Ze worden verdeeld in vetoplosbare en in wateroplosbare vitaminen. De eerste (Vitamine A) kunnen zich in het lichaam ophopen, de laatste (Vitamine C) niet.

 

Onderzoek wijst er steeds sterker op, dat verschillende ingrediŽnten van multivitaminesupplementen, vooral B6, B12, foliumzuur en vitamine D, een essentiŽle rol spelen bij het voorkomen van hartziekten, kanker, osteoporose en andere chronische ziekten.

Multivitaminesupplementen kunnen op geen enkele wijze gezond eten vervange.Ze bevatten geen vezels, hebben geen smaak en geven geen voldaan gevoel. Het enige wat ze doen is de hiaten in de voeding opvullen.

Dagelijks een multivitaminesupplement is dus een verstandige optie, die voeding aanvult maar niet vervangt.

 

Een volledig vitamine schema kunt u vinden op blz 45 van het ABC van de voeding:

 


†††††††† info

 

 

mineralen en spoorelementen

Mineralen zijn essentieel voor de mens. Mineralen nemen deel aan verschillende elektrochemische en stofwisselingsprocessen van zenuwen en spieren en aan de opbouw van tanden, en botten. Bepaalde mineralen werken bovendien als katalysator bij verschillende biochemische reacties in het lichaam. Er zijn twee groepen mineralen te onderscheiden:

-         de macro- elementen, die het lichaam in relatief grote hoeveelheden nodig heeft.

-         De spoorelementen, die slechts in zeer kleine hoeveelheden in het lichaam voorkomen.

Als het over mineralen gaat, zullen veel mensen in eerste instantie denken aan gesteenten of metalen zoals die in de natuur voorkomen, maar mineralen zijn voor de mens niet alleen te gebruiken als delfstoffen. Mineralen zitten ook als vaste stof in veel van onze voedingsmiddelen. Ze worden opgenomen door planten en dieren, waarna ze in onze voedselketen terechtkomen. Een aantal van de mineralen speelt een belangrijke rol in tal van processen in het lichaam. Ze zijn bijvoorbeeld van belang als bouwstof of als onderdeel van stofwisselingsreacties. Zo zijn ze van belang bij de groei en de ontwikkeling van de mens.

EssentiŽle voedingsstoffen

Net als vitamines behoren de meeste mineralen, tot de zogenoemde essentiŽle voedingsstoffen, wat wil zeggen dat ze onmisbaar zijn voor het lichaam. Het lichaam kan ze niet zelf maken. Ze moeten dus via het eten worden opgenomen. De meeste mineralen komen in kleine hoeveelheden in onze voeding voor. De menselijke behoefte varieert van honderden milligrammen tot enkele grammen per dag. Het gaat daarbij om calcium, chloor, fosfor, kalium, magnesium, natrium. Er zijn ook mineralen (metalen) die het lichaam in kleinere hoeveelheden nodig heeft, slechts in microgrammen. Hierom worden ze ook wel spoorelementen genoemd. Tot deze groep essentiŽle stoffen horen: chroom, fluor (fluoride), ijzer, jodium, koper, mangaan, molybdeen, seleen (selenium) en zink. Van een aantal andere mineralen en spoorelementen staat nog ter discussie of ze absoluut noodzakelijk zijn voor het functioneren van het lichaam, zoals arseen, borium, kobalt, lithium, nikkel, silicium, tin en vanadium.

Omdat onze voeding steeds armer wordt aan spoorelementen, krijgen wij er dus minder van binnen. Er resten ons enkele oplossingen. We gaan terug naar vroeger, zoals de biologische landbouw ons succesvol laat zien, of we vullen ons voedsel aan met de nodige supplementen. Mijn aanvulling haal ik uit het product van Schinderle mineralen, verkrijgbaar in natuur winkels. Maar er zijn meer producten, met de zelfde werking. Maar dit laatste mag enkel als een tussenstap zijn in de terugkeer naar agrarische teeltwijzen die meer in overeenstemming zijn met onze natuurlijke behoeften.

 

†††††††† info

 

Zuren en basen

We eten te zuur, althans te veel zuurvormende voeding. Voedingsmiddelen die zuur smaken hoeven niet zuurvormend te zijn. Citrusfruit en ander organische zuren zoals, appelzuur, melkzuur en ascorbinezuur, hebben een basisoverschot.

Bij het samenstellen van het voedselpakket is het belangrijk, dat we niet alleen kijken, naar de hoeveelheid noodzakelijke voedingsstoffen. Maar er is nog iets, waar mee rekening is te houden: het zuur-base-evenwicht.

Na de vertering van voedsel en de stofwisseling in het lichaam blijft er een zure of een basische rest over (basisch is het tegenovergestelde van zuur en wordt ook wel alkalisch genoemd).
Volgens de zuur-base onderzoeken is er bij de meeste chronische welvaartsziekten, sprake van weefselverzuring En dat kan aanleiding vormen tot de meest uiteenlopende klachten. Deze variŽren van vermoeidheid, huidproblemen, hoofdpijn tot reumatische klachten.

Een volledige genezing, of tenminste verbetering, van dergelijke kwalen, wordt mede bereikt door, een eind te maken, aan de zuurbelasting en het evenwicht, in de zuur-base-huishouding weer te herstellen.

Voedingsmiddelen met een hoge zuurrest bevatten, relatief veel fosfor, chloor en zwavel. Voedingsmiddelen met een hoge baserest bevatten relatief veel van de volgende mineralen: natrium, kalium, calcium, en magnesium.

De verbindingen die deze mineralen, tijdens de stofwisseling in het lichaam aangaan zijn uiteindelijk bepalend, voor het zuur-base-evenwicht.

Of een voedingsmiddel, een zuren- dan wel basenoverschot levert, wordt bepaald door de chemische samenstelling, en niet door de smaak.

Zo leveren dus zuursmakende vruchten, zoals citroenen en sinaasappels, na vertering en stofwisseling toch een basenoverschot op.

Ook is het niet zo, dat zure voedingsmiddelen ongezond zijn. Vis granen en peulvruchten, geven een zuuroverschot, maar zijn gezonde voedingsmiddelen.Belangrijk is, dat het evenwicht van zuren en basen niet verstoord wordt.

Wanneer we ons voedsel niet goed kauwen, kan basische voedingsmiddelen zoals te grof gesneden rauwkost, en fruit compote en vruchtensappen, veranderen in een zuurvormer, doordat deze tot gisting overgaan. Zelfs drank zou men moeten kauwen om de enzymen in de mond hun werk goed te laten doen. Bij een hoge inname van genoemde voedingsmiddelen, kan de darm tot gisting overgaan, en zo extra veel zuren leveren.

Er bestaan verschillende tabellen, waar per product een getal + of Ė vermeld staat, ten aanzien van het zuur-base-evenwicht. Deze spreken elkaar vaak tegen, want het is onmogelijk om met exacte waarden te werken. Wel is bekend, dat van veel voedingsmiddelen, niet alle mineraalgehalten voldoen.Deze mineraalgehalten, zijn afhankelijk van onder meer, de teelwijze: niet of wel biologisch, of uit welk land van herkomst, de producten afkomstig zijn, plus het feit dat hoe verder een land verwijderd is van ons land, dit ook invloed heeft op de mineraalwaarde. Omdat hier ook niet altijd aan de zelfde norm gebonden is, betreffende het gebruik van bestrijdingsmiddelen. De beste voeding vindt men aangebouwd in eigen omgeving, dat ook biologisch geteeld wordt, en gebonden is aan seizoenen. De veelvoud van het aanbod, in supermarkten, maakt het in eerste plaats ons moeilijk, om een goed voedingspakket samen te stellen. Vaak zijn het producten die duizenden kilometers, en dagen erover gedaan hebben, voor ze op onze tafel terecht komen. Dit gaat ten koste van de vitaminen en mineralen.Maar waarom zouden we het ons moeilijk maken, als het ook eenvoudig en zeker wel zo goedkoper is, om ons voedingspakket samen te stellen, dat uit onze eigen omgeving komt. Er zijn natuur winkels, die wekelijks pakketen te koop aan bieden, maar ook markten in de omgeving, zijn een uitkomst. Tegenwoordig vind u ook daar aangeboden, biologisch geteelde groenten. Dat uit uw omgeving komt.Maar wat mij ook verraste, is dat de supermarkten in Duitsland (mijn omgeving) steeds meer biologische producten aanbieden.

 

†††††††† info

Wat doet een zuuroverschot met ons lichaam?

Wanneer een overschot aan zuren in ons lichaam, dat niet meer door ons lichaam of te weinig
kan worden afgevoerd, via de nieren, longen, enhuid. Dan geeft het bloed het teveel aan zuren, af naar de omliggende weefsels, zoals gewrichten, pezen, onderhuids bindweefsel, spieren en pezen.

In de reguliere geneeskunde wordt er weinig tot geen aandacht gegeven aan het zuur-base-balans, wat erg nalatig is voor de gezondheid. Vaak moet men zelf het initiatief nemen voor een bloedonderzoek.

De meeste vloeistoffen in het lichaam behoren basisch te zijn, met een pH-waarde groter dan 7. De maagsappen zijn een uitzondering hierop, die en pH-waarde behoren te hebben van 1,0 tot 3,5.

De gevolgen van verzuring van de lichaamsvloeistoffen of weefsels, veroorzaakt een slecht functionerende spijsvertering.

Onze weefsels worden voor een belangrijk deel beÔnvloed door onze voeding. Voedingsmiddelen met een hoge zuur-rest bevatten voornamelijk fosfor, chloor, en zwavel. Voedingsmiddelen met een hoge base-rest bevatten voornamelijk natrium, kalium, magnesium, calcium en ijzer.

Ons bloed is van nature alkalisch, ons lichaam zal daarom altijd proberen dit zo te houden. Wanneer dit niet gelukt, dan spreekt men van bloed acidose. Het organisme zal onmiddellijk aan de noodrem trekken. En zal dan de zogenaamde "noodbasen" vervaardigen uit eiwitten die voorhanden zijn, maar ook uit onze eigen weefsels.

Bij een extra eiwitverbranding, wanneer het lichaam noodbasen nodig heeft,vind er een extra eiwitverbranding plaats. Het vervelende is dat er zich dan opnieuw zuren vormen. Maar de zuuroverschotten plegen uiteindelijk(urinezuren) aanslagen op ons organisme. Suikerziekte, reuma en jicht, botontkalking, huidproblemen, vermoeidheid en infectieziekten, worden voor een groot deel, door deze vorm van acidose veroorzaakt.

De weefsels, degenereren en functioneren steeds slechter. Men komt in een vicieuze cirkel terecht. Dit wordt ook wel de Civilisatoseofwel welvaartziekten genoemd. Dit gebeurt wanneer bij het verbruik van vaste stoffen (mineralen) in ons lichaam dat nodig is om zuren en gifstoffen te neutraliseren, maar ook gelijktijdig een verlies veroorzaakt van bijvoorbeeld kalk!

†††††††† info

Wat is een ideaal voedings pakket?

Na het verteren van voedsel blijft er altijd een zure of een basische "rest" over. Zo zorgen voedingsmiddelen zoals vlees, vis, brood, boter, kaas en eieren na de verbranding voor een zuuroverschot in het lichaam. Aardappelen, groenten en fruit veroorzaken daarentegen een basenoverschot. De ideale voeding bevat een basenoverschot met ongeveer 2 tot 4 maal meer basenvormende dan zuurvormende voedingsmiddelen. Sommige zuurvormende producten kunnen toch heel gezond zijn, zoals bijvoorbeeld zilvervliesrijst. Het gaat erom de voeding zodanig samen te stellen dat er uiteindelijk een basenoverschot ontstaat.

Koffie, zwarte thee, alcohol en suiker zijn bijzonder zuurvormend, dus bij voorbaat vermijden. Verder zijn de geraffineerde producten, die over het algemeen (bijna) geen mineralen meer bevatten, sterk zuurvormend.

Sommige producten, al staan ze op de lijst als basenvormend, kunnen in grote hoeveelheden toch sterk zuurvormend werken. Dit komt door de vruchten- en azijnzuren in deze producten; voorbeelden hiervan zijn met name zure vruchten zoals sinaasappels, citroenen, grapefruits en zure bessen. Ook melk en producten, werken in grote hoeveelheden eerder als zuur- dan als basen leverancier.

De belangrijkste veroorzakers van verzuring zijn:

                     verarming van de landbouwgrond

                     slechte voeding

                     slechte eetgewoonten

                     overmatig alcohol -en suikergebruik

                     stressbelasting

                     verkeerde ademhaling

                     milieu-invloed

                     verminderde functie van lever, nieren of longen

                     weinig lichaamsbeweging

                     roken

                     crash diŽten

                     overmatige sportactiviteiten

                     ongewonelichamelijke belasting

                     langdurig gebruik van medicijnen

                     ( met name salicylaat, ethyleenglycol, en methylalcohol

                     veroudering

                     te weinig nachtrust

Zuren en basen zijn elkaars tegenhanger. Afzonderlijk zijn ze giftig, tezamen neutraliseren zij elkaar. Een overschot aan zuren levert problemen op, maar wordt alleen door (alkalische) basen onschadelijk gemaakt. Te veel basen geven nooit problemen, omdat zij zich binden aan het koolzuur wat wij uitademen.

†††††††† info

Tabel
De waarden in onderstaande tabel hebben betrekking op rauwe producten (per 100 gram). Bij het koken van groenten gaan waardevolle basenvormende mineralen verloren. Kook groenten daarom zo kort mogelijk en verwerk het groentenat bij voorkeur in soep of saus
.

 

 

†††††††††††††††††††††††††††††† + basenvormend  | - zuurvormend

Groenten

grauwe erwten + 49
rammenas + 40

komkommer + 30

late spinazie + 28

paardebloem + 19

molsla +18

spitskool + 16

sojabonenkiemen + 16
tomaten + 14

veldsla + 14

sla + 14

andijvie +14
rode biet + 12

sperziebonen + 12
avocado + 11

knolselderij + 11

selderij + 11

selderij knol +11

boerenkool + 10,5

bieslook + 10,4

rabarber + 10,2
brandnetels + 10

knoflook + 10

koolraap + 10

postelein + 10

witte kool + 10
wortelen + 10,2

pastinaak + 9

snijbonen + 9

peterselie + 9
bleek selderij + 8

tomatensap + 8,3

raapstelen + 7,3
aardappelen + 7,2

prei + 7
raapstelen + 7

koolrabi + 6
bloemkool + 5

champignons + 5

paprika + 5

radijs + 5

snijbonen + 5
broccoli + 4

rode kool + 4

venkel + 4

doperwten vers + 3
mierikswortel + 3
peultjes + 3

savooien kool + 3

uien + 3
schorseneren + 2
pompoen + 2

melkproducten

melk + 5

room + 3

 

Vruchten

abrikozen + 35

vijgen + 28

rozijnen + 25

pruimen + 22,3

grapefruit + 10

citroen + 10

sinaasappel + 9
dadels + 9,6

kastanjes + 9,1

kokosnootvlees + 8,5

passievrucht + 8,5

meloen + 8
perzik + 8,2

bramen + 8

kokosmelk + 7,6

kers + 7

kruisbessen + 6

mandarijnen + 6

ananas + 5

banaan + 5
framboos + 5

pruim + 5
druiven + 3

peer + 3
aalbes + 2
aardbei + 2
bessen + 2
appel + 1

Diversen

sojabonen + 35 !!!
kiemen + 18

rozijnen + 25
kastanjes + 12

krenten + 5

sojakaas tofu + 4

kokos + 4

maÔs + 2


Zuivelproducten

kippen eiwit - 25
kaas mager - 5
kaas - 10
kippen eigeel - 8

margarine - 11

boter - 5
yoghurt - 3

 

Vlees en vis en oliŽn

Spek en vet Ė 50

Levertraan Ė 40

OliŽn Ė 40

Mayonaise Ė 40

Paling Ė 30

Eendenei Ė 25

Kippe-ei Ė 25

kip Ė 25

Rundvlees Ė 23

Varkensvlees Ė 23

Leverpastei Ė 20

Paardenvlees Ė 20

Rookvlees Ė 20

schelvis - 20

haring - 17

saffloerolie - 15

schapevlees Ė 10

lever - 10

aal Ė 7

kabeljauw - 5
zalm Ė 3

Graan en meelproducten

gerstemeel Ė 20

rijst zilvervlies Ė 18

roggemeel - 16

rogge - 11
havervlokken - 10
gerst - 9
gierst - 9
tarwe Ė 10,9

linzen - 10,5

rijst wit Ė 7,8

brood volkoren - 5††
tarwemeel - 3


groenten

spruitjes - 12
aardperen Ė 10

artisjok - 5

bruine bonen - 4

kapucijners Ė 4

kikkererwten - 3

witlof - 2

witte bonen - 2
asperges - 1


diversen

linzen - 10
pinda's - 10

pindakaas - 10

koffie - 8
walnoten - 8

chocolade/cacao - 8

olijven - 4
cashewnoten - 2

amandelen - 1


 

In sommige tabellen staat dat soja basenvormend is, maar soja is zeer rijk aan purine (wordt omgezet in urinezuur) en zwavel/fosforhoudende eiwitten en daardoor een sterke zuurvormer.

 

 

De verzuring kan op verschillende manieren bestreden worden

       Door een sap vaste kuur: kruidenthee, groente- en vruchtensapkuur onder deskundige begeleiding.

       Door het gebruik van overwegend basische voeding en beperking van zuurvormend voedsel.

       Bij een vegetarisch dieet waar men geen sojaproducten en weinig andere eiwitrijke vleesvervangers nuttigt, hoeft men zich geen zorgen te maken, over een mogelijk eiwit tekort. Omdat bij een overwegend basische voeding, de eiwitbehoefte afneemt.

       Neem een goede eetgewoonte in acht:goed kauwen zodat het speeksel zich goed vermengd, ook bij de dranken!

       Eet niet meer dan voldoende. Overeet je zelf niet, hiermee voorkom je de verzurende darmgisting.

       Maak royaal gebruik van verse groenten (kort gekookt), gedeeltelijk in de vorm van rauwkost.

       Voorkeur heeft groenten, dat bereid wordt door middel van roerbakken of smoren. Door het koken van groenten, in water en het vocht afgieten gaat o.a. veel kalium (base) verloren. Kookvocht gebruiken bijvoorbeeld, om een soep te maken.

       Eet regelmatig aardappelen als basis voor de warme maaltijd, stoom of kook, de aardappelen in weinig water.

       Gebruik vers fruit verdeeld, over de dag. Maar eet fruit ruim voor de maaltijd. Na de maaltijd gaat het in de darmen gisten

       Wees matig met kwark en yoghurt, neem rechtsdraaiende producten, die vol zitten met de goede bacteriŽn.

       Beperk het gebruik van suiker, honing, graanstropen etc. zoveel mogelijk, deze kunnen snel tot gisting overgaan.

       Gebruik overwegend volkoren producten en vermijd witmeel.

       Gebruik ongezoete jams, of jams zonder suiker toevoeging.

       Gebruik bijvoorbeeld een plakje komkommer, of rettich op uw brood.

       Neem dagelijks veel beweging in de frisse buitenlucht, leer goed te ademen, omdat er dan meer koolzuur (Ďzurení) wordt uitgeademd via de longen. Ontzuring via de huid kan bevorderd worden, wanneer u uw huid dagelijks borstelt, neem wisseldouches, of was u met koud water en een washandje, sauna, zwemmen en dergelijke.

       Drink royaal verdeeld over de gehele dag, basische dranken zoals mineraalwater ( niet koolzuurhoudend), vers geperste fruitsap, groentesap, melk, soja melk, kruidentheeŽn: brandnetelthee, gingsengthee, kruidenthee, paardebloemthee, en groenethee

       Vermijd koffie, thee, cacao en alcohol, want deze remmen o.a. de reiniging.

       Maar het allerbelangrijkste is ook een positieve levenshouding, somberheid en zure gedachten, verzuren het organisme ook.

 

†††††††† info

 

Geur kleur en smaakstoffen

Geur-, kleur- en smaakstoffen, worden ook wel chemische calorieŽn genoemd. Veel mensen kunnen aan komen in gewicht, zonder ook maar iets te eten. Daar zijn deze stoffen voor verantwoordelijk.

Geur- kleur- en smaakstoffen hebben in ons lichaam vele negatieve invloeden. Enige voorbeelden hiervan zijn de volgende: deze stoffen, nemen o.a. de plaats in van boodschapperstoffen. Hierdoor krijgen de bijnieren Ďfoute boodschappení en gaan namaak hormonen aanmaken. Deze namaak ook wel fake-hormonen genoemd, komen in de bloedbaan en veroorzaken een verstoring van normale hormonale processen.

Ook verstoren deze stoffen, die we vinden onder E-nummers, het concentratie vermogen, je impulsbeheersing en je oordeelsvermogen op een negatieve wijze. En veroorzaakt het een verhoogdeadrenaline. Voor jonge kinderen is het al helemaal funest. Het remt bij de jeugd de jonge zenuwcellen af in de groei, en veroorzaken deze stofjes, een over actief gedrag. Ook aspertaam is een kwaadaardig goedje. Onderzoekers schatten, dat wanneer E-nummers en zoetstoffen uit snoep en frisdranken gehaald zouden worden, dat de hyperactiviteit bij vele kinderen, aanmerkelijk zal dalen.†††††††

 

info

 

De Mazdaznan voedingsleer

 

De Mazdaznan Voedingsleer van Dr. Med.O.Z.A. Hanish (1844-1936) wijst u op de volledige ontwikkeling van de mens, waarbij de voeding een belangrijk factor inneemt. ďEen ontwikkeling door adem, voeding, verjongingĒ. Men gaat geheel op eigen intuÔtie ontdekken, wat de juiste voeding, op het juiste momentis. Een methode om dit te onderzoeken is door te vasten, tot men echt honger krijgt, dan zal zich op zeker moment de gedachte bij u opkomen naar een speciaal voedingsproduct.

Ons voedingspatroon, zal zich naar gelang onze ontplooiing, zich steedsaanpassen. Op een zeker moment zult u bemerken, dat de voeding die u lang als favoriet hebt beschouwd, niet meer door u verdragen wordt en dat u intuÔtief gaat zoeken, naar voeding die bij u past, en waarbij u zich goed voelt. Belangrijk is ten eerste, dat wij respect krijgen voor de natuur, dus ook die van ons zelf. Dan zullen wij constateren, dat wij niet alles zo maar tot u neemt, alvorens het product kritisch, te hebben bekeken.

De behoefte aan het eten van vlees zal ons ontvallen, op het moment dat wij respect voor mens en dier gaan ontwikkelen en de keuze voor het eten van vlees achter ons laten. Ook zullen de dierlijke energieŽn, die zich in ons hebben vastgezet, nadat wij ons aan vlees te goed hebben gedaan, ons lichaam verlaten. Wij zijn van nature geen vleeseters. In Genesis 1:29 staat: ďIk heb u lieden al het zaadzaaiende kruid gegeven, dat op de ganse aarde is en al het geboomte, waarin zaadzaaiende boomvruchten zijn: het zij u tot spijzeĒ. Dit is ook een oud-Zarathustrische (6900 v.C) opvatting, wanneer de mensheid zich hieraan gehouden had, dan zou er vrede op aarde zijn.

Maar aan u is de keus, u bent vrij te kiezen wat u wilt eten, ik heb enkel mijn mening hier geŽtaleerd. Voeding is een individuele kwestie, de chemie in ons, zal steeds anders op de voeding, die u tot u neemt reageren. Daarom eet met respect, en dankbaarheid in uw hart. De gejaagdheid van onze moderne tijd, geeft energieŽn af aan ons lichaam, en ons lichaam zal eensgelijks hierop reageren. Een maaltijd moet met liefde bereid worden, dat dan ook, zodat deze liefde wanneer wij de voeding eten, in ons opgenomen wordt. Ons lichaam is een geniaal, waarin stof en geest in harmonie dienen te zijn. Mazdaznan heeft verschillende punten, waar u bij uw voedselkeuze op letten moet:

-         dat u voeding tot u neemt, die bij uw leeftijd past

-         uw voeding keuze aanpast, bij het jaargetijde

-         dat u, uw voeding aanpast aan uw temperament( basis en neigingen: materieel, spiritueel, en intellectueel)

-         Dat u uw voeding, juist combineert. En u, uw voeding niet te lang, en met teveel water kookt, indien u kookt. Kort koken, in weinig tot geen water heeft de voorkeur.

-         Dat u uw voeding goed kauwt, want elk orgaan van het verteringstelsel is nodig, voor de verwerking, van het voedsel.

-         Eet ongeraffineerde voeding. Vele voedingsmiddelen worden ontdaan, van hun natuurlijke stoffen, geraffineerd en gedenatureerd.Hierdoor ontstaat, de voortdurende drang naar voeding, omdat er een gebrek is aan natuurlijke aanvullende stoffen.

 

Binnenkort meer over basis regels voeding, van Mazdaznan op een nieuwe pagina.

 

Voedingsrichtlijnen

info

 

 

Inspiratie bronnen: Het voedingscentrum en wikipedia, Huisartsenkliniek.nl, Harvey & Marilyn Diamond:Diamond principe, Leef gezond./Dr.L.Walb, Dr.Thomas Heintze, Dr.Monika Heintze; Het Hay-dieet, een verantwoorde voedingscombinatie. Vitaminen en mineralen van Karin Sullivan. Het ABC van de voeding van George Ubben, Michel Montignac en Mazdaznan.

 

www.universelevrede.nl

Auteur: Antoinette Meesters